Трябва ли да си мълчим за сексуалния тормоз на работното място?

1За щастие, сексуалният тормоз на работното място е проблем, който не се случва особено често в Обединеното кралство. Или просто обществеността не е информирана в детайли за това. Какви точно са мащабите на този проблем не може да се каже със сигурност. Едно обаче е ясно – сексуалният тормоз е нещо, което не бива да се случва.

Имайки предвид сериозността на темата, изключително странно е, че има жени, които по някакъв начин защитават подобен тип поведение. Според адвокатката Ванеса Джеймс дамите сами са виновни за появата на сексуален тормоз на работното място, затова той не трябва да бъде докладван. Или поне трябва да бъде докладван само в краен случай.

Мнението на адвокатката добива популярност, след като излиза на страниците на британския вестник „Гардиън“. Ванеса Джеймс смята, че отговорността за този вид тормоз пада върху жените, тъй като те трябва да определят кои са допустимите граници. Позицията на адвокатката обаче не се изчерпва само с това. Ето кои са другите най-абсурдни части от изказването й:

  • „Успехът след съдебната битка няма да ви върне кариерата, която сте загубили“.

Разбира се, след подобен скандал, няма как да се върнете в същата фирма, на същата позиция, сякаш нищо не се е случило. Това обаче не означава, че няма да изградите успешна кариера в друга компания. Този аргумент е доказателство, че законите трябва да бъдат преразгледани, а не, че жените трябва да си мълчат.

  •  „Ако вие не дефинирате собствените си граници, не трябва да очаквате от другите сами да ги разберат“.

Има неща, за които не е нужно да се говори. Има неписани правила, които са съвсем ясни на всички. Това, че вие не сте забранили нещо гласно, съвсем не означава, че сте съгласни с него.

  • „Ако една жена подбужда към сексистки шеги и показва на другите, че се забавлява с тях, то тя трябва да се чувства удобно и с подобно поведение на работното място“.

В тази логика определено има нещо изкривено – шегата и коментарът са едно, а действията – нещо съвсем друго. Това, че една жена се е засмяла на сексуален виц, не трябва да я прави обект на сексуален тормоз.

  • „Жените, които искат да имат прогрес в кариерата, трябва да съобщават за сексуален тормоз само в краен случай“.

Напротив, за сексуалния тормоз на работното място трябва да се докладва веднага, за да се предотвратят бъдещи инциденти.

  • „До една степен напредъкът в кариерата зависи от това жената да се хареса на колегите“.

Няма нищо лошо в нормалните колегиални отношения, в които мъже и жени си говорят приятелски или обядват заедно в обедната почивка. Съвсем различно е обаче, жената да бъде тормозена сексуално и да търпи тормоза само за да я харесват останалите.

One Comment to “Трябва ли да си мълчим за сексуалния тормоз на работното място?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *