Често допускани грешки при търсене на работа

Често допускани грешки при търсене на работаАко търсите работа от доста време, вероятно вече сте уморени от всичките тези обяви и кандидатстване по тях, но въпреки знаете, че нямате избор и продължавате да го правите ден след ден. Може би сте започнали да се отчайвате и това ви подтиква да кандидатствате дори за длъжности, за които нямате нито опита, нито уменията. Въпреки че се предлагате навсякъде, все още няма нито един отговор, обаждане или покана за интервю.

В такива моменти повечето хора биха паднали духом и вероятността да се откажат е много голяма, но преди и вие да го направите просто се замислете защо се получава така и къде е проблемът. Дали е възможно да грешите някъде – много вероятно! В тази статия ще ви представим някои от най-честите грешки, които хората допускат  когато си търсят работа. Прочетете ги и преценете дали и вие правите някои от тях и вижте как може да подобрите нещата.

Прекарвате цялото си време кандидатствайки по обяви за работа само онлайн

Замислете се, че докато вие кандидатствате онлайн за дадена позиция, други хора отиват на място в компанията, за да се представят лично и да оставят автобиографията си и молба за работа. Затова вместо да прекарвате всичкото си време пред компютъра, отделете част от него, за да се явите лично в някои компании, в които знаете, че търсят хора. Ако някои от тях са прекалено далеч от вас и нямате възможност да отидете, вдигнете телефона и се обадете – представете се и обяснете, че имате желание да отидете лично, но сте от далече и ще пуснете документите си онлайн. С подобно действие ще направите добро впечатление и също има голям шанс да ви запомнят, сякаш сте отишли на място.

Кандидатствате за позиции, за които нямате необходимите умения

Ако нямате необходимите умения и не покривате изискванията за дадена позиция, по-добре не си губете времето да пишете мотивационно писмо и да кандидатствате за нея. Вместо това се фокусирайте върху позициите, за които имате квалификация и опит. Вложете цялата си енергия в кандидатстването и писането на силно мотивационно писмо само за тях. Ако искате да промените сферата на работа, препоръчваме да положите доброволен труд в новоизбраната сфера и след като добиете поне малък опит да се опитате да кандидатствате за подобни позиции.

Очаквате, че след като в автобиографията ви пише, че се учите бързо, някой ще обърне внимание на това

Освен ако не кандидатствате за позиция, в която ясно е уточнено, че е подходяща за хора без опит, споменаването на това, че се учите бързо в своята автобиография няма да ви помогне изобщо. Същото нещо важи и ако сте поканени на интервю за работа. Вместо да добавяте подобни клишета в автобиографията си, просто я моделирайте всеки път за всяка отделна работа, за която искате да кандидатствате. Според работата подредете уменията и качествата си така, че най-отгоре да бъдат тези, които притежавате и се изискват за позицията. Дори и да не ви се вярва, повечето работодатели ще забележат, че сте си направили труда.

Раздавате автобиографията си на всеки срещнат

Да разпечатате автобиографията си и да я раздавате на всеки срещнат, който е на ръководен пост или просто работи в по-голяма компания, също няма да ви помогне. Това е като да предложите брак на напълно непознат човек. Няма нищо лошо да кандидатствате за работа по този начин, но не го правете – не и преди да сте опознали поне малко човека отсреща. Първо се представете, запознайте се, поговорете и едва чак тогава помолете събеседника си да му оставите автобиографията си и кажете, че сте заинтересовани от позиция в компанията, в която работи.

Постоянно питате отсрещната страна „Какво става?“

Ако звъните постоянно или пращате имейли в компанията, в която сте кандидатствали или в агенцията за работа, където сте оставили автобиографията си, за да питате какво се случва – това няма да ви доведе до никъде. В повечето случаи ще станете поредният досадник, който накрая ще започнат да игнорират. Така не само, че няма да получите желаната работа в компанията, но и вероятно няма да ви отразят, ако кандидатствате в бъдеще за друга позиция.  Същото е при агенциите за работа. Вместо да правите тази грешка, по-добре се въоръжете с търпение и чакайте, а ако отсрещната страна ви е дала обещание да се свърже с вас, но не го прави, изпратете имейл като попитате учтиво и по заобиколен начин, защо не са се свързали с вас.

Намирането на работа не е никак лесно и няма универсален начин, който да помогне на всеки да започне мечтаната работа, но ако елиминирате някои грешки, които може би допускате и промените подхода си, шансовете ви ще се увеличат значително.

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

3 Comments to “Често допускани грешки при търсене на работа”

  1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]скликивание рекламы яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]скликать рекламу конкурента[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]как защититься от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]скликивание рекламы яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]скликивание яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликивание рекламы конкурентов[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]защита от скликивания в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]как защититься от скликивания в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]скликивание яндекс директа[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *