Десет трудни за научаване умения, които ще ви бъдат от голяма полза впоследствие

Десет трудни за научаване умения, които ще ви бъдат от голяма полза впоследствиеНай-важните и големи неща в живота не се постигат с пари, а с упорство и целенасоченост, това пише американското списание „Предприемач“. От редакцията на изданието са избрали да публикуват скорошно проучване, посветено на това, кои са най-трудните за научаване умения, но и най-полезни впоследствие. Според редакторите, тези умения, веднъж усвоени от човек, ще му бъдат от полза до живот и ще му се отплащат винаги. Нека видим кои са те:

  1. Да можеш да управляваш правилно времето си. До момента това остава едно от най-високо ценените от работодателите качества на съвременния служител. Много е трудно човек да се научи как да планира времето си, но щом успее, това се оказва изключително полезно – успяваме да свършим повече неща, при това навреме.
  2. Съпричастност и съчувствие. Човек може да е най-дисциплинираният, брилянтен и добър професионалист, но ако не го е грижа за другите, като цяло едва ли би постигнал много стойностни неща. Съчувствието е считано за ключова предпоставка за успеха на бизнеса. Умението да чувстваш каквото чувстват другите е това, което прави продажбите добри, а услугите – на отлично ниво. То помага на екипния дух и мотивира да се работи повече. Надмогва апатията и стимулира усещането, че вършим нещо по-голямо от самите нас и внушава смисъл.
  3. Да можеш да се наспиваш. Десетки изследвания потвърждават, че ако човек превърне в приоритет осигуряването на достатъчно време и условия да се наспива нощем ще стане по-производителен в работата, по-щастлив и по-здрав.
  4. Позитивно говорене за себе си. В крайна сметка винаги се оказва, че не е важно онова, което другите са казвали за нас, а какво ние самите мислим за себе си. Необходимо е време, за да изградим самоувереност и способност да вярваме в себе си, ако никой друг не вярва, но това се отплаща неотменимо. Когато говорим на себе си с добри думи, бавно и сигурно преобръщаме притесненията си в любов.
  5. Постоянство. То е необходимо за постигането на какъвто и да е вид личен успех, независимо дали става дума за кариера, физически тренировки или друго. Има хора, които спират да работят усилено, щом достигнат върха, затова и бързо са измествани от него.
  6. Да можеш да помолиш за помощ. Гордостта на повечето хора не им позволява да помолят за помощ, когато имат нужда от такава или просто да попитат как се прави нещо, когато не знаят. Ако се научите да преглъщате гордостта си в определени моменти и винаги молите за помощ, когато не сте сигурни в нещо, то вие ще се превърнете в безценен служител.
  7. Да знаеш кога да спреш да говориш и да го правиш, когато този момент настъпи.
  8. Да изслушваш. Освен да говориш, трябва и да слушаш.
  9. Да си гледаш собствената работа. Желанието ни да се намесваме в работата на колеги и други хора е саботирало много добри проекти и, най-малкото, е забавило развитието им – заради голямата загуба на време и ресурси.
  10. Овладяване на собствените мисли.Едно от най-големите предизвикателства за съвременния човек е да успее да насочи мислите си в положителна и желана насока, превъзмогвайки вътрешните гласове на страх, гняв и отчуждение. Успяват хората, които знаят, че човек е продукт от опита си в миналото, а миналото е съставено от дела, които са резултат от начина ни на мислене. Не е задължително миналото да предвещава бъдещето.

2 Comments to “Десет трудни за научаване умения, които ще ви бъдат от голяма полза впоследствие”

  1. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
    A theme like yours with a few simple adjustements would really make
    my blog shine. Please let me know where you got your theme.
    Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *