Защо да работим в малка фирма, а не за голяма компания

1След дипломирането си, много млади хора започват да си търсят работа в големите компании, защото там се набират повече кадри. Те обаче не се замислят, че изискванията към кандидатите за работа в големите компании са повече – дипломи, дългогодишен опит, детайлна автобиография, уникално мотивационно писмо, препоръки и т.н. От друга страна, малките, наскоро стартирали фирми не са чак толкова взискателни към кандидатите си.

В по-малките фирми биха разгледали вашата кандидатура за работа, дори в нея да има някои пропуски. Освен това те няма да ви изучават и проучват из основи, както ще направят хората от отдел „Човешки ресурси“ в голямата компания. Ето защо е много по-лесно да започнете работа в малка фирма и там да натрупате своя първоначален опит в дадената сфера.

Представяме ви 8 причини, които ще ви помогнат да разберете защо е по-добре да започнете работа в малка фирма:

1. Ще израствате заедно с фирмата

Ако имате късмет да започнете работа в малка фирма, която обаче има голямо бъдеще, след няколко години вие ще успеете да израснете заедно с нея. Тя ще върви нагоре, вие също и в един момент можете да започнете да плувате в едно езеро заедно с големите риби.

2. В малките фирми има по-слаба конкуренция

В малките фирми екипите са по-малобройни в сравнение с големите компании. Там няма строги правила за растеж и оцеляване в индустрията. През повечето от времето вие ще се чувствате така, сякаш работите в екип или в семеен бизнес, а в корпорацията ще чувствате съперничеството от всяка страна.

3. Ще се чувствате по-близки с колегите си

В малките фирми има определено ниво на другарство и разбирателство, изградено с течение на времето. В началните етапи на кариерата ви, за вас би било доста добре да попаднете в една приветлива работна атмосфера, а не в обстановка, в която всеки се опитва да оцелее. Малките фирми нямат нужда от тийм-билдинги, просто защото хората успяват да се опознаят по-добре.

4. Ще можете да носите ежедневно облекло

Ако обичате да се носите неглиже – по дънки и тениски, големите корпорации не са вашето място. Там ще трябва да носите по-строго облекло. В малката фирма никой няма да ви направи забележка как сте облечени.

5. Ще имате по-голяма свобода

Малките фирми дават повече свобода на служителите си – и творческа, и лична. Много от служителите в тях работят с по-гъвкаво работно време в сравнение с тези в големите компании.

6. В малката фирма ще усетите личните си усилия по-ясно

Именно защото е малка, в тази фирма вие ще имате по-голяма свобода да правите нещата, както смятате, че е най-добре, вие ще бъдете и в състояние да видите въздействието на това, което всъщност правите. Това ще увеличи чувството ви на значимост. В големите компании е много трудно да се усети ролята за общото благо на всеки един отделен служител.

7. Малките фирми се развиват по-бързо

Ако се присъедините към нова фирма, вие ще участвате в нейното налагане на пазара и ще усетите прогреса много по-ясно. По принцип новите фирми се движат неочаквано бързо напред, а да наблюдавате напредъка е доста мотивиращо. Да гледаш как малката фирма, за която работиш, се развива, е като да гледаш собственото си дете как расте. Вие ще изпитвате чувство на гордост и една особена отговорност и мотивация.

8. Опитът е несравним

Опитът да работиш за наскоро стартирала фирма е наистина много полезен. Тук ще усетите и двете страни на монетата – ще разберете какво са несигурност и глад, ще видите какво са гордост и вълнение.

One Comment to “Защо да работим в малка фирма, а не за голяма компания”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *