Как да започнем успешен бизнес в сферата на електронната търговия в 10 стъпки

Бизнесът в сферата на електронната търговия се нарича още икомерс (на англ. E-commerce) и се състои в купуването и продаването на стоки и услуги по електронен път или казано по друг начин в Интернет. Ако имате желание да се захванете с подобен бизнес ще трябва да проучите добре всичко и да разберете как стоят нещата.

.

Ето как можете да започнете успешен електронен бизнес в 10 стъпки:

  • Началото: Опитайте се да започнете нещо иновативно.

Първото нещо, което трябва е да решите какъв бизнес ще започнете и с какви стоки и услуги ще търгувате. Старайте се изборът ви да се спре на нещо ново и уникално, нещо с перспектива и без голяма конкуренция.

Следващото нещо е да прецените дали ще продавате през ваш личен уебсайт или ще ползвате други сайтове-посредници като Ebay и Amazon. Най-добре е поне в началото да използвате всички възможни сайтове, за да популяризирате бизнеса си.

Ако не сте измислили нещо особено иновативно и уникално, задължително ще трябва да проучите конкуренцията, нейната сериозност и разбира се цените й. Опитайте се да отличите вашите стоки и услуги от конкурентните, за да могат клиентите да ви предпочетат пред тях.

  • Направете си фирмен уебсайт.

За да имате успешен електронен бизнес трябва да имате фирмен уебсайт където да продавате и показвате стоките си. Ако желаете да търгувате и през други сайтове-посредници може и да не спирате, но задължително трябва да си направите и ваш сайт.

На този сайт вашите клиенти ще разгледат стоките ви, ще могат да следят за нови неща и дори ще правят поръчки.

В случай, че нямате достатъчно бюджет за да си поръчате направата на уебсайт може да използвате някоя безплатна платформа, като например блог в Blogger, WordPress или Tumblr. При тях ще сте ограничени и клиентите ви няма да могат да правят поръчки директно през сайта, но ще могат да поръчват по имейл или телефон, а освен това ще има къде да видят какво предлагате.

Не забравяйте да следите трафика на сайта и ако с времето посетителите се покачват това е добре, ако намаляват може би трябва да помислите за някакъв начин за популяризация.

  • Планирайте разходите.

Планирайте добре разходите по бизнеса и преценете каква сума можете да отделите за зареждането на стоки и материали. Преценете колко от закупеното можете да продадете и в какъв срок, за да имате някаква представа как ще се завърти инвестицията ви.

Старайте се да не се охарчвате много и да ви остане бюджет за други разходи и инвестиции.

  • Старайте се да предлагате разнообразни стоки.

Освен количеството на стоката трябва да прецените и нейното разнообразие. Проявете търговски нюх и помислете кои стоки ще се продават повече и кои не. Заредете се със всичко, но разбира се, купете повече бройки от тези неща, които смятате, че ще се продават повече.

Можете да закупувате пробно по един или два броя от даден продукт, за да видите има ли търсене и как се продава и  евентуално чак след това да заредите по-голямо количество.

  • Помислете как ще рекламирате.

Като всеки друг бизнес и този се нуждае от реклама. Особено важно е да привличате нови клиенти, като същевременно се стараете да задържите и настоящите.

Най-добрите начини за привличане на клиенти за електронен бизнес са следните:

  • Фирмен уебсайт, който се обновява редовно;
  • Използване на социални мрежи и реклама в тях;
  • Отличаване от конкуренцията;
  • Поддържане на добра връзка с клиентите.

Ако изпълнявате добре тези неща, няма да имате нужда от допълнителна реклама, популяризация и т.н. Нека разгледаме по-подробно тези начини:

  • Обновявайте често уебсайта си.

Трябва да се стараете да поддържате сайта си ежедневно и винаги да добавяте нови продукти и информация. Ако смятате, че не можете да го правите всеки ден, то поне веднъж на три дни или веднъж седмично трябва да го правите.

  • Използвайте социалните мрежи.

Социалните мрежи са особено добро място за популяризация на бизнеса. В тях можете да си направите добра платена и неплатена реклама и да намерите много нови клиенти. Със сигурност не е препоръчително да ги пренебрегвате.

  • Отличавайте се от конкурентите.

Винаги е добре вашите клиенти да намират нещо отличително във вас, с което да ви запомнят и да не предпочетат конкуренцията следващия път. За да постигнете този ефект трябва да сте проучили добре конкурентите си и да се фокусирате върху детайлите.

  • Поддържайте връзка с клиентите.

Намирането на нови клиенти е главната цел на всеки, но това, което повечето хора не успяват да направят е да задържат настоящите си клиенти. За да не допускате тази грешка се старайте винаги да поддържате добра връзка с всичките си клиенти. Това може да стане по-много начини, като най-удачният за електронен бизнес е чрез имейл. Изпращайте периодично имейли на клиентите си със нови стоки, специални оферти и отстъпки.

Не прекалявайте с честите имейли, за да не постигнете обратен на желания ефект.

  • За финал: Правете промоции.

Всеки човек харесва промоциите. Старайте се често да правите някакви промоции, стоки с отстъпки и т.н. Това е добър начин да продадете залежалите стоки, към които няма особен интерес. Има много различни тънкости и тактики за тези неща, затова се информирайте добре по темата и преценете кой вариант е най-добър за вас.

Ето няколко предложения от нас:

  • Предложете на клиентите си безплатна опаковка и доставка;
  • Пуснете стоки на промоция от типа „две на цената на едно“, „три на цената на две“ и т.н.
  • Правете отстъпки за количества;
  • Правете подаръци с всяка покупка на определена стойност;
  • Изпращайте по имейл ваучери за отстъпка на редовните си клиенти;
  • Пускайте на намаление някои стоки;
  • Правете разпродажби на залежалите неща и др.

Ако изпълните правилно всички тези стъпки, вашият електронен бизнес не само, че ще потръгне, но и ще се разрасне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *