Как да оформим правилно документите си за работа?

Понякога, когато изпращаме документите си за да кандидатстваме за работа, изглежда, че ги хвърляме в черна дупка – след като сме ги изпратили, независимо дали по и-мейл или по друг начин, просто получаваме потвърждение, че те са приети и никога повече не чуваме нищо от компанията, в която сме кандидатствали. А сме хвърлили доста труд по това, да направим добро впечатление. Защо става така?

В следващия материал ще разберем отговора от самите управители, които разкриват кое ги кара да не се обадят никога на някой, който е кандидатствал за работа при  тях, а вместо това да изхвърлят подадените документи.

Кандидатствали сте за работа, за която дори не сте и чували

Онлайн формите за регистрация могат Cropped view of businessman signing contractда бъдат доста досадни с цялото това попълване на информация, но това не пречи някой, който не е и чувал за естеството на работа да кандидатства за позицията. Ако кандидатствате за позиция от която си нямате и понятие, този, който одобрява документите ви, няма да ви предложи място, за което сте квалифициран – просто ще ги изхвърли. Той знае, че вие не кандидатствате за тази длъжност – просто искате някаква работа.

Документите ви са в грешен формат

Не става въпрос за това дали използвате шрифт Times New Roman или не – а за това че  документите ви са във Word формат, а изискването е да са в PDF, например. Ако има изискване за формата на документите ви, то е защото те попадат в системата за подбор и ако трябва служител на фирмата да сменя формата, за да може документите ви да влязат в системата, не се надявайте това да стане.

В документите сте наблегнали на стила повече от колкото на съдържанието

Най-вероятно сте виждали дизайнерско портфолио в интернет – някои от тях изглеждат невероятно. Но не забравяйте, че документите са функционални – трябва да се придържате към стандарта и да бъдат съобразени с това за каква длъжност кандидатствате. Повечето управители се нуждаят от по-малко от минута време, за да преценят дали да запазят документа ви или да натиснат „изтрий“. Те нямат време да разчитат интересни шрифтове или да четат по картинки. Най-добрия формат е да представите биографията си в обратен хронологичен ред, като дадете ясна и кратка информация за работата, която сте извършвали в съответната длъжност и фирма.

Не сте прегледали това, което сте изпратили

Повечето хора може и да не обръщат внимание на пропуснати запетаи или точки. Но тук става въпрос за търсене на работа и вие кандидатствате при хора, които не ви познават и не знаят вашият стил на изразяване. Помогнете им да четат по-лесно документите ви.

Използвате шеговит тон

Това е чудесно, когато общувате с приятели, но тук кандидатствате за работа.

Лъжете

Хората, които одобряват документите ви имат нюх за това – ако сте излъгали за нещо, те го надушват. Опишете това което можете, без да преувеличавате – дори и да ви наемат, по-късно вашите (не)способности ще си проличат, а това е загуба на време и за вас, и за новите ви работодатели.

Досаден сте

Може би преди време е било добре да покажете интерес към работата. В днешни дни всички работодатели знаят това – ясно е, щом сте кандидатствали за работата, вие имате интерес. Представете вашите позитивни черти точно и ясно – работодателя няма време да разговаря с хилядите кандидати за работата. Още по начина на описание в документите ви, си личи какъв човек сте.

employeeОпитвате се (неуспешно) да сте креативен

Изпращате на изпитващия цветя, пица или картичка – да, ще бъдете запомнен, но не с добро.

Включили сте неуместна информация

Какво е това – информация от рода на това дали сте женен или не, религия, сексуална ориентация, членуването ви в различни организации и други, незасягащи естеството на работа.

Ако има нещо от изброените по-горе неща във вашите документи за работа – оправете ги и представете себе си като надежден бъдещ служител, който не говори излишно, не лъже и знае цената на времето. Важно е да правите документи за всяка една позиция, за която кандидатствате. Например, ако кандидатствате за пицар, не е нужно да включвате като част от информацията за себе си, че сте работили като строител.

Направете документите си по такъв начин, че този, който ги чете да иска да ги прочете докрай.

18 Comments to “Как да оформим правилно документите си за работа?”

  1. Alguns softwares detectarão as informações de gravação da tela e não poderão fazer uma captura de tela do celular. Nesse caso, você pode usar o método de monitoramento remoto para visualizar o conteúdo da tela de outro celular.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *