Кои думи и изрази да не използваме в професионални автобиографии

15468283-cv-curriculum-vitae-concetto-di-tag-cloud-parola-su-sfondo-biancoАко някога сте ходили на оглед за апартамент или квартира, знаете, че определени думи носят съвсем различно значение: „уютен“ всъщност значи, че имотът е с малки размери; „семпъл“ може да е синоним за лошите условия в жилището; „ремонтиран таван“ би могло да означава, че таванът по всяка вероятност ще падне върху вас.

По същия начин, определени думи и изрази изскачат и в автобиографиите и мотивационните писма, и карат специалистите по управление на човешките ресурси да настръхват.

Най-общо, повечето от тези изразни средства са толкова неясни или жаргонни, че на практика не означават нищо. В най-добрия случай са признак, че се мъчите да уплътните CV-то си, защото нямате нищо смислено за казване, а в най-лошия – че в професионален план не сте постигнали нищо, за което си струва да говорите.

Следвайте старата мъдрост „Не говори, а покажи“ и заменете изтърканите фрази с активни думи и конкретни примери. Ето няколко примера:

  1. „Отговорен/на съм за…“

Това е толкова шаблонен израз, когато описвате задълженията си на работното място – не разкрива нищо за реалните ви отговорности и оставя впечатлението, че сте вършили само минимума, който се е изисквал от вас. Заменете го с активни глаголи като „създавам“, „творя“, „постигам“, „усъвършенствам“ или „водя“.

  1. Умения за решаване на проблеми

По-добре избройте постиженията, които демонстрират уменията ви да преодолявате проблемите.

  1. Ориентиран към детаИлите

Една правописна грешка в резюмето ви (а това се случва дори на най-добрите от нас) и на четящия му става ясно, че твърдението е невярно. Ако да сте ориентирани към детайлите е важна част от работата ви, приложете я на практика, отделяйки особено внимание на детайлите от CV-то си и по време на интервюто за работа.

  1. Проактивен

Това е една от онези модерни думи, които са били употребявани толкова често, че вече не носят никакъв смисъл. Какво всъщност се опитвате да кажете? Че умеете да се самонасочвате? Че забелязвате проблемите, преди да са възникнали? Докажете го с примери!

  1. Интелигентен

Да сте интелигентни и да казвате, че сте интелигентни са две коренно различни неща. Подобна самооценка в автобиографията ви кара да изглеждате себични и неприятни. (Същото важи и за „успешен“, „харесван“, „скромен“ и други.) Вместо това говорете за начина си на мислене или подхода си към проблеми, например „логически“, „количествен“ или „синтезирам“.

  1. Екипен играч

Блудкаво! Сякаш не сте могли да измислите нещо по-добро. „Нямам никакви конкретни постижения, но съм екипен играч!“ Ако искате да изпратите посланието, че работите добре в група, отново, дайте примери!

  1. Стратегически мислител

Преди да напишете това определение за себе си в CV-то, запитайте се как бихте го демонстрирали по време на интервю. Доста е трудно за доказване. Ако имате конкретен пример, по-добре използвайте него.

  1. Вманиачен

Независимо колко силна е страстта ви към работата, да казвате, че сте (или наистина да сте) вманиачени не е повод за гордост. „Страстен“ е по-подходящата алтернатива.

  1. „Опит в работата с…“

Опитът е нещо, което ви се случва. Той е пасивен. Вместо това говорете за постижения.

  1. Заплатата подлежи на договаряне

Това звучи отчаяно. Ако изрично не ви попитат за финансовите ви изисквания, избягвайте да давате такава информация поне до интервюто за работа. Тогава проучете въпроса и се подгответе с точна цифра. По принцип се подразбира, че възнагражденията подлежат на договаряне, така че е безсмислено да го пишете в автобиографията си.

Избягвайте клишетата, жаргоните и пасивните термини в полза на активните описания на действителните си постижения. Така CV-то ви определено ще се открои.

2 Comments to “Кои думи и изрази да не използваме в професионални автобиографии”

  1. Kompatybilność mobilnego oprogramowania śledzącego jest bardzo dobra i jest kompatybilna z prawie wszystkimi urządzeniami z Androidem i iOS. Po zainstalowaniu oprogramowania śledzącego w telefonie docelowym można przeglądać historię połączeń, wiadomości z rozmów, zdjęcia, filmy, śledzić lokalizację GPS urządzenia, włączać mikrofon telefonu i rejestrować lokalizację w pobliżu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *