Мислите, които обсебват повечето кандидати за работа

1Опитът в търсенето на работа и броят на сменените позиции не е от значение, когато става дума за увереността на един кандидат, защото той винаги е несигурен, когато си търси ново работно място.  Именно несигурността може да ви изиграе лоша шега, защото ви кара да се обсебвате от мислите за маловажни неща, вместо да бъдете съсредоточени върху наистина важното.

Ето и кои са мислите, които обсебват повечето кандидати за работа:

Мисълта автобиографията ви да има уникален дизайн

Факт е, че в днешния конкурентен пазар на труда е от решаващо значение нещо в автобиографията ви да впечатли работодателя и той да я запомни сред стотиците други на бюрото си. Точно заради това много хора се стремят да си направят автобиография с красиви шрифтове, смели цветове и нестандартна подредба, в опит да изразят изключителния си усет за стил.

Ако обаче не кандидатствате за позицията на уеб дизайнер, художник, проектант и т.н., няма смисъл от тези усилия. Никой работодател няма да ви наеме само защото имате красива или шарена автобиография. Нейният дизайн няма да ви накара да изпъкнете.

Преди всичко трябва да докажете, че сте силен кандидат, подчертавайки професионалните си постижения. Другото, което трябва да имате предвид, е да се придържате към фактите и да не си давате прекалено субективни описания и самооценки.

Мисълта дали вашето резюме се побира в една страница А4

Вероятно сте чували, че дългите автобиографии, разпростиращи се върху две или повече страници, са досадни за четене и работодателите почти не ги поглеждат и ги отхвърлят веднага.

Скорошно проучване доказа, че работодателите прекарват само шест секунди в преглед на една автобиография, преди да определят дали лицето е подходящо. Вероятно затова мислите и прекарвате часове в редактиране, коригиране и променяне на автобиографията си, така че да я вместите в една страница.

По-важното обаче е да се концентрирате върху това да изтъкнете само най-съществените факти от професионалната си история. Акцентирайте върху най-новата и актуална информация и омаловажете далечното си минало за стажовете и специализации след университета и т.н.

Организирайте вашето резюме не в хронологичен ред, а акцентирайки на опита и уменията, които ще са ви нужни за наемането на позицията, за която кандидатствате.

Мисълта за изготвянето на добро мотивационно писмо

Не всеки има умението да пише увлекателно, така че мотивационното писмо изглежда трудна задача и много хора сядат да го пишат с чужда помощ от приятел. Истината е, че мотивационното писмо не трябва да бъде сложно. Просто трябва да обясните защо искате да получите тази работа. Тук трябва да подчертаете страстите и личните си качества, които ви правят най-добрия кандидат с най-подходящата квалификация. Дори можете да повторите най-важните данни от автобиографията си или поне да ги обобщите.

Мисълта, че не ви се обаждат за интервю

Бъдете търпеливи и мислете за нещо друго. Няма смисъл непрекъснато да проверявате дали са ви потърсили от компанията и дали са ви поканили на интервю или не. По-добре изместете фокуса си обратно на това, което е най-важно към момента – да продължавате с търсенето на работа.

Не се отчайвайте и не се измъчвайте с мисли, че никой няма да ви вземе на работа. Ще бъдете приятно изненадани, когато най-накрая получите това важно телефонно обаждане с предложение да започнете работа.

3 Comments to “Мислите, които обсебват повечето кандидати за работа”

  1. Asking questions are actually fastidious thing if
    you are not understanding something totally, but this paragraph provides
    pleasant understanding even.

  2. I’m now not sure where you’re getting your information, however great topic.

    I must spend some time learning much more or figuring out more.
    Thank you for great info I used to be on the lookout for
    this info for my mission.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *