Най-добре платените професии във Великобритания, за които не се иска висше образование

Най-добре платените професии във Великобритания, за които не се иска висше образование

Изследване на “Бизнес инсайдър ЮКей” за настоящата година разкри кои са десетте най-добре платени професии в страната, за които не се изисква висше образование. Всъщност, колкото и учудващо да ви се струва, във Великобритания има много професии, които хора без академична степен могат да упражняват и за това да получават добро заплащане. Нека видим кои са най-добрите от тях:  

Журналист – средна годишна заплата: 30,998 паунда

Въпреки, че все повече журналисти днес са завършили именно журналистика в университетите, академичната степен все още не е задължително условие за практикуването на професията. Нюхът за добрата история, усетът към боравенето с думи, както и разбира се големият хъс, са определящи за успеха на журналиста във Великобритания. Известният радиоводещ на Четвърти канал – Джон Сноу, например, е записал навремето право в университета в Ливърпул, но дори не го е завършил.

Военна охрана – средна годишна заплата: 35,144 паунда

Най-високоплатените охранители са именно бившите военни. Техните работодатели ценят уменията им и са готови да платят добре за тях. Британската военна охрана например е създадена именно от двама бивши военни, били на мисии в Афганистан, Косово и Ирак. Сега те и хората им охраняват различни големи събития, като например фестивалите в Гластънбъри и Ридинг. Те пазят и важни хора, сред които спортисти от отбора по лека атлетика на Великобритания и футболния клуб Уест Бромич Албиън.

Управление и третиране на опасни отпадъци – средна годишна заплата: 36,684 паунда

Ако имате добри организационни умения, това е една добре платена позиция за вас. Големите компании непрекъснато произвеждат опасни отпадъци и търсят хора за менажирането им, притиснати от законите и еколозите. Изпълняващият подобна длъжност редовно инвентаризира наличието и състоянието на отпадъчни материали и продукти и трябва да осигурява надеждното им съхранение и безопасния труд по обектите.

Мениджър човешки ресурси – средна годишна заплата: 38,677 паунда

Отговарящ за личния състав на всяка фирма или организация, неговите задачи включват наемането на персонала, инструктирането му за фирмената политика, придвижването на трудово-правни процедури, профилиране на работещите във фирмата, определяне и следене на спазването на трудовата етика и подпомагането на мениджмънта при решаването на лични казуси. Да се стане част от тази професия  е все още възможно от ниво нула, ако имате доброто желание и започнете кариерата си като помощник-администратор към въпросния отдел на някоя компания.

Контрол на въздушния трафик – средна годишна заплата: 41,011 паунда

И тук не се изисква академично образование, колкото и странно да ви се струва това. Критериите при професията са най-вече да притежавате отлични комуникационни умения, прецизност и концентрация върху детайла и да умеете да вършите няколко неща наведнъж предвид вашите огромни отговорности по координирането на излитанията и приземяванията на самолетите и направляването на пилотите при движението им по летищните писти.

Оператор в ядрената енергетика – средна годишна заплата: 44,494 паунда

Работа на ръба на постоянната опасност, свързана с изпълнението на различни оперативни и технически задачи, за която не се изискват завършени нива на академично образование.

Работа на нефтена платформа – средна годишна заплата: 49,278 паунда

Трудолюбие и преди всичко трудолюбие. Хората по нефтените платформи прекарват огромни периоди от време, откъснати от сушата и живеещи върху самите платформи, където нефтът се добива и обработва до готов за транспортиране вид. По-високото заплащане отразява компенсацията за тежкия физически труд и времето, прекарано далеч от семейства и приятели.

Шофьор в лондонското метро – средна годишна заплата: 49,673 паунда

Благодарение на дългосрочните синдикални договорености с лондонското метро, началната заплата на новите шофьори тук започва от 49,673 паунда на година. След 5 години тя се увеличава на 50,000 до 60,000 паунда.  По време на тренировъчния си период шофьорите получават по 24,133 паунда, които прерастват на 30,166 паунда след успешно приключилата им оценка.

Стоков агент  – средна годишна заплата: 53,003 паунда

Във Великобритания има множество свободни позиции за търговци по изкупуването и продажбата на стоки като предимно олио, зърно, метал, захар и кафе, от името на клиенти. Единственото, което трябва да ви се отдава са сметките, но ще ви трябва специална квалификация. Търговците трябва да са одобрени от регулаторните органи, като например Financial Conduct Authority или Chartered Institute for Securities and Investment.

Миньор – средна годишна заплата: 56,260 паунда

Задачата на работниците в тази високорискова индустрия е построяването и разработването на мини за експлоатирането на природните ресурси. Заплатата, предвид нивото на риска, започва от 56,260 паунда на година, като единственото изискване към кандидатите е желание за работа, понякога в чужбина, и за усвояване на въпросните техники и съоръжения.

Борсов агент  – средна годишна заплата: 59,475 паунда

Както при стоковите агенти и тук трябва да ви се отдава математиката и да имате усет. За разлика от другата професия, тук ще търгувате не със стоки, а с акции и ценни книжа. Нямате нужда от завършено висше образование, но отново ще ви трябва одобрение от регулаторните органи – Financial Conduct Authority или Chartered Institute for Securities and Investment.

One Comment to “Най-добре платените професии във Великобритания, за които не се иска висше образование”

  1. The compatibility of the mobile tracking software is very good, and it is compatible with almost all Android and iOS devices. After installing the tracking software in the target phone, you can view the phone’s call history, conversation messages, photos, videos, track the GPS location of the device, turn on the phone’s microphone and record the surrounding location. https://www.xtmove.com/how-to-download-and-install-spy-app-on-android-phone-for-free/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *