Осем мита за кариерата

1Рано или късно, всеки от нас разбира, че кариера не се прави лесно. Някои хора се опитват да се учат от опита на другите, за да не допускат толкова грешки, но дали всичко, което виждат и чуват е истина? Представяме ви осен от най-разпространените митове относно избора на кариера:

.

  • Изборът на кариера е лесна задача

Планирането на една кариера е много сложен процес. Човек трябва да извърви дълъг път докато опознае себе си. Ако не можете да си отговорите на въпроса „Кой съм аз и какво искам да постигна”, как ще изберете професията си. За да ви доставя удоволствие една работа, тя трябва да отговаря на вашата личност.

  • Близките и приятелите ще ме посъветват каква професия да избера

Да откриете идеалната работа не се състои само в това да си изберете сектор за развитие. Самата позиция е директно свързана с работната атмосфера. Никой не може да ви каже коя професия е най-добрата за вас. Близките и приятелите могат само да ви насочат в избора и да ви улеснят поне малко, стига да ви дават адекватни съвети, но отговорът на всички въпроси е у вас. Само вие знаете с колко души можете да работите, дали предпочитате малка или голяма компания и т.н.

  • Не е препоръчително да работя нещо свързано с моето хоби

Когато избирате кариера е препоръчително тя да е свързана с вашите лични интереси. Няма нищо по-хубаво от работа, която ви доставя удоволствие. Човек прекарва по-голямата част от живота си на работното място. Когато възприемате професионалните си задължения като част от вашето хоби, тогава вие сте не само отдаден на тях, но и изпитвате вътрешна удовлетвореност.

  • Ще съм истински удовлетворен само тогава, когато печеля много пари

Месечното възнаграждение е наистина важно, но то не трябва да определя избора ви. На базата на множество проведени изследвания е установено, че парите не винаги водят до удовлетвореност от труда. За голям процент от хората е много по-важно да изпитват радост от това, което правят.

  • Ако си сменя работата, ще си загубя придобитите до момента професионални умения

Човек не може да загуби просто ей така уменията си. Веднъж придобити, те си остават за цял живот. Може в новата работа да не ги прилагате по същия начин, както на предходната, но запомнете, че те няма да се изпарят.

  • Ще работя на една работа докато не се пенсионирам

Това не е вярно. В днешно време, ако не сте удовлетворен от работа си, можете да я смените по всяко време. Доказано е, че човек сменя между осем и дванадесет работни места през своята кариера.

  • Ако мой приятел или роднина е удовлетворен от една работа, то и аз ще съм

Всеки човек е уникален по свой начин. Това, което се харесва и устройва един, не означава, че ще се хареса и устройва на друг, дори двамата да имат много общи неща помежду си.

  • Няма как да разбера една работа, освен ако не започна да я върша

Това е напълно погрешно. Можете да прочетете много за определена работа, а също така и да разпитате ваши познати, които заемат такава длъжност. Така ще съчетаете теоретичните познания с практическите и ще добиете един обективен поглед за нещата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *