Фаталните грешки, които кандидатите допускат на интервю за работа

Фаталните грешки, които кандидатите допускат на интервю за работаИнтервюто за работа е шансът на всеки кандидат да покаже защо именно той е най-подходящ за дадената позиция и да убеди работодателя да го вземе на работа. След като сте поканени на интервю, значи нещо във вашата автобиография е впечатлила отсрещната страна и именно това е моментът да се докажете, а не да направите обратното като оставите притеснението да надделее, явите се неподготвени или просто показвате нетипично за вас поведение, което ви прави да изглеждате безотговорни и неквалифицирани в очите на отсрещната страна.

Лиз Весел, изпълнителен директор и съосновател на сайтът WayUp, споделя пред „Бизнес Инсайдър“ кои са най-фаталните грешки, които кандидатите допускат на интервютата за работа.

Сайтът на Весел се използва от стотици хиляди млади хора, като им помага да намерят работа в доказали се компании като „Гугъл“, „Майкрософт“, „Юбер“, „Дисни“, „Ню Йорк Таймс“ и др. Самата тя признава, че е провела стотици интервюта и е успяла да отсее най-често допусканите и фатални грешки на кандидатите, като ги споделя, за да не ги допускаме и ние.

Нормално е кандидатите да са нервни, но не трябва да го споделят и обясняват разточително

Незнайно защо, но повечето кандидати смятат, че като споделят колко нервни са всъщност и започнат да говорят разточително за това, ще омилостивят отсрещната страна. Всъщност според Весел това е искреност, която не се приема добре на интервю за работа.

Всеки работодател е на ясно, че кандидатът отсреща е нервен, в повечето случаи дори самите те също са подложени под стрес, но не ви го казват, нали? От кандидата се очаква да подходи зряло в тази стресова ситуация, да запази самообладание и да се стреми интервюто да протече гладко, независимо колко му е напрегнато.

Кандидатите не си правят труда да проучат компанията, преди да се явят на интервю в нея

Весел споделя, че често й се случва при нея да влезе кандидат за интервю и да я попита дали тя не е секретарката. Според нея това е много лошо начало и се дължи на факта, че кандидатите не си правят труда да проучат основните неща, като например кой е собственик на компанията, къде и от кой ще се проведе интервюто им, с какво се занимава точно компанията, как се развива на пазара и дори за каква точно длъжност кандидатстват.

Според нея всеки кандидат, който трябва да се яви на интервю за работа, трябва да се подготви поне малко, като преди изпит. Всеки работодател ще се зарадва да види, че човекът отсреща не търси каквато и да е работа и не се е явил  просто така, ами всъщност се е потрудил и се интересува от компанията и нейната работа.

Освен да изглеждате добре в очите на работодателя, добрата подготовка ще ви помогне да задавате по-смислени въпроси, което също ще ви отличи от останалите кандидати, добавя Весел.

Кандидатите дават кратки и неясни отговори

Когато ви задава въпрос, интервюиращият не иска да получи кратък отговор, а точно обратното. В стремежа си да бъдат кратки и ясни, повечето кандидати прекаляват и в даден момент започват да отговарят едносрично и неясно, което може да подразни отсрещната страна. Вместо това отговорете с няколко изречения и дори ако имате история, която можете да разкажете, направете го, защото точно въпросите, които ви се задават в този момент са вашият шанс да блеснете пред останалите.

Освен, че трябва да отговарят на въпросите на интервюиращия, кандидатите също така трябва да зададат и своите след това

Ако сте били на интервю за работа, вероятно сте забелязали, че накрая отсрещната страна винаги пита дали имате някакви въпроси. Всъщност точно това е моментът, в който трябва да попитате всичко, което ви интересува.

Повечето кандидати смятат тази част за формалност, но Весел казва, че не е, и всъщност работодателят остава по-доволен когато кандидатът зададе въпросите си, вместо да игнорира тази част. Това е моментът, в който можете да превърнете интервюто за работа във вдъхновяващ разговор между двама професионалисти.

Не задавайте баналните въпроси от типа на „Как се работи тук?“, „Какво ще стане заплащането след време?“, „Кога мога да очаквам повишение?“ и т.н. Вместо това попитайте нещо по-смислено, което ще се хареса на отсрещната страна, например „Коя е най-трудната част от работата?“, „В кои области компанията има нужда от повече работа и развитие?“, „Освен вършейки ежедневните си задължения, мога ли да бъда полезен и с друго за развитието на компанията?“ и др.

27 Comments to “Фаталните грешки, които кандидатите допускат на интервю за работа”

  1. How to track the location of the other person’s phone without their knowledge? You will be able to track and monitor text messages, phone calls, location history and much more. Free Remote Tracking and Recording of Husband’s Phone Cell Phone Spy. Best Apps to Download for Free to Spy on Another Phone. https://www.xtmove.com/

  2. Mobile Phone Monitoring App – hidden tracking app that secretly records location, SMS, call audio, WhatsApp, Facebook, Viber, camera, internet activity. Monitor everything that happens in mobile phone, and track phone anytime, anywhere.

  3. I like the valuable information you supply for
    your articles. I’ll bookmark your blog and test again here frequently.
    I’m moderately sure I will be told many new stuff right here!
    Best of luck for the next!ラブドール

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *