10 неща, които да направите, докато сте без работа

1Ако към момента сте без работа и се притеснявате, че шансовете някой да ви наеме намаляват с всеки изминал ден, опитайте се да не изпадате в паника. Вярно е, че с времето автобиографията ви може да стане не чак толкова актуална в общата картина на заетостта, но не бързайте да се притеснявате. Ново проучване на уебсайта CareerBuilder.com показва, че мнозинството работодатели всъщност симпатизират на безработните.

Предлагаме ви 10 неща, които да направите, докато сте без работа, така че да бъдете винаги адекватни спрямо пазара на труда и да не губите своето самочувствие.

1. Започнете почасова работа или на временен договор

Нищо не се знае, ако се справите добре на тази почасова или временна работа, може да ви предложат и постоянна заетост. Няма какво да губите, а и освен това ще обогатите познанията си.

2. Повишете квалификацията си с курс

61% от мениджърите препоръчват на анкетираните безработни да минат на курс за преквалификация или повишаване на квалификацията. Никога не спирайте да подобрявате своята техническа компетентност. Учете. Това показва, че се отнасяте сериозно към вашата професия. Освен това курсовете са една чудесна възможност да завържете нови познанства, а някое от тях може да излезе полезно и да ви се отвори възможност за работа.

3. Работете като доброволец

Когато се кандидатирате за определена длъжност и напишете в aвтобиографията си, че сте поемали работа в различни доброволни каузи това ще направи добро впечатление на работодателя. Този факт показва, че у вас има страст за безвъзмездна грижа към обществото. Често компаниите се спират на определени хора, не само защото те имат нужната квалификация, но и защото показват характер и почтеност.

4. Започнете собствен бизнес

Започването на собствен бизнес отнема време и пари. След като сте без работа, значи имате времето, останаха парите. Ако и тях ги имате – действайте. Докато се подготвяте, неусетно ще получите много знания в различни области от търговията до маркетинга. Дори да не ви потръгне като бизнесмен, винаги можете да се върнете назад и да започнете работа за някой друг. Може да изгубите определена сума пари, но със сигурност ще натрупате много нов опит.

5. Стартирайте професионален блог
Професионалният блог може да бъде добър начин да се популяризирате сред потенциалните работодатели. Много хора ще ви видят в експертна светлина и така може да ви отсеят от другите кандидати за определената длъжност.

6. Заложете на прекия контакт

Много по-вероятно е да ви забележат, ако подадете документите си за работа лично, отколкото, ако ги изпратите по имейла. Това можете да направите само, ако си изградите широка мрежа от контакти, които могат да ви организират среща с въпросния работодател. Няма нищо лошо в това да поискате помощ от близки и познати и да ползвате техните връзки и контакти.

7. Използвайте времето си за трупане на идеи

Без значение в каква област сте работили досега, ако имате някакви нови хрумвания и идеи за развитие във вашата област и ги споделите на интервюто за работа, може и да впечатлите потенциалния работодател и той да ви открои от тълпата.

8. Следете какво се случва в развиващите се индустрии

Експертите казват, че в момента има най-много работа в сферите на информационните технологии, търговията и обслужването на клиенти. Следете обявите за работа в тези сфери като продължавате да хвърляте по едно око и на обявите във вашия професионален бранш.

9. Променяйте автобиографията си спрямо всяка обява

След като прочетете обявата за работа, пренапишете и преподредете автобиография си, като използвате ключовите, специфични думи, които отговарят на търсенето за съответния пост. Така има по-голям шанс работодателят да ви забележи и да ви извика на интервю, отколкото ако разпращате една и съща автобиография на всички обяви.

10. Проследете какво се случва с кандидатурата ви

По-голямата част от хората, които си търсят работа не предприемат стъпката, да се обадят и да разберат дали работодателят е видял кандидатурата им. А това е един добър ход, с който ще подскажете на компанията, че сте заинтересуван от мястото. Можете да го направите чрез писмо или имейл.

One Comment to “10 неща, които да направите, докато сте без работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *