10 съвета за това как да си изберете добър счетоводител

Когато настъпи моментът да си изберете счетоводител ще се убедите колко трудна задача е това. Ако направите правилен избор ще забележите колко добре ще се отрази той на вашия бизнес. Един добър счетоводител няма да се занимава само с оправянето и подредбата на вашата документация, но освен това ще следи финансите ви и ще ви съветва, а това ще ви осигури повече спокойствие и концентрация върху развитието на бизнеса ви.

За да ви е възможно най-полезен, вашият счетоводител трябва да има достъп до всичката ви документация и информация за бизнеса, който ръководите. Това значи, че освен да изберете добър счетоводител, трябва да може и да му се доверите напълно. Следвайте нашите съвети и ще си намерите добър счетоводител, на когото може да имате доверие.

  • Преди да започнете търсенето си изяснете какви задачи точно ще искате да върши вашият счетоводител и с каква сложност ще са те. Предвидете дали ще имате нужда от неговата помощ само в края на данъчната година или ще ви е нужен целогодишно и какво може да желаете от него в бъдеще.
  • Не е нужно да наемате голяма счетоводна фирма, при условие, че може да се задоволите с обикновен счетоводител или такъв, който работи в малка фирма. Тук обаче изборът е изцяло ваш, но имайте в предвид, че при големите счетоводни практики винаги ще има екип от професионалисти на ваше разположение, който ще ви помогне със всичко, но това от своя страна ще ви струва по-скъпо. В по-малките фирми също ще намерите необходимата помощ в повечето сфери и няма да е нужно да плащате повече за услугите. Друг вариант е да си наемете личен счетоводител, което е и най-доброто като възможност, но не всеки има нужда от такъв.
  • Подсигурете се, че счетоводителят, който сте си харесали има нужния стаж в сферата, в която ще трябва да работи за вас. Това разбира се, не е задължително, но винаги е добре да наемете по-опитен човек, който да ви бъде максимално полезен още от първия ден.
  • Срещнете се с няколко счетоводителя и си харесайте някои от тях и след това изберете най-добрия. Важно е никога да не бързате да наемате първия счетоводител, който се яви на интервю, независимо дали има добри квалификации или просто защото ви е бил симпатичен. След като поговорите с няколко счетоводителя разберете и цените на услугите им и се разберете за евентуално заплащане, което е изгодно и за двете страни.
  • Винаги търсете допълнителни качества в един счетоводител. Всеки може да води сметките ви и да се оправя с документацията, но потърсете човек с повече умения от тези. Огледайте се за човек, който винаги може да даде компетентен съвет, независимо дали сте искали такъв или не. Също така може да потърсите счетоводител с добри връзки в бизнес средите, защото това може да се отрази добре на вас и бизнеса ви и е доказателство за професионализма на съответното лице.
  • Проверете дали избрания от вас счетоводител е квалифициран и дали е регистриран в някоя от основните институции. Измамниците са рядкост, но никой никога не знае какво може да му се случи, така, че е добре да имате едно на ум и винаги да проверявате с какви хора работите.
  • Вземете от избраните счетоводители телефони и имейли за връзка  с техни клиенти и се свържете с тях, за да разберете повече за това как работят те.
  • Убедете се, че избраният човек е позитивен и готов да разговаря с вас по всяко време. Все пак ще работите заедно, а работата е по-приятна когато се върши с усмивка на лице. Освен това не трябва да се притеснявате да искате съвет от него и, че той ще ви се намръщи или ще ви отреже.
  • Договорете се със счетоводителя за заплащането – кога и как ще става то. Попитайте го и дали ще ви таксува допълнително за други съвети и услуги и дали това ще става на час. Договорете се така, че и двете страни да останат доволни.
  • Избирайте внимателно и не бързайте. Прибързаният избор няма да ви донесе нищо добро, затова си намерете счетоводител, който ще ви бъде от полза и дори ще може да ви помогне в развитието на вашия бизнес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *