10 уникални и няколко твърде масови издънки по време на интервю за работа

1Всеки от нас е изпадал в неловка ситуация заради обтегнати нерви или от притеснение. Неща като паниката в критичен момент, заекването по време на презентация или пък катурването на чаша кафе в среща с бизнес партньор са все естествени и общочовешки признаци на нервност.

Притеснението е задължителна част и от едно от най-травмиращите преживявания, свързани с кариерното израстване – интервюто за работа. Комбинацията от вълнение и напрежение при срещата със специалисти по подбора и потенциални началници могат да замъглят преценката ни и да предизвикат решения и изказвания, които не бихме направили при нормални обстоятелства.

Един от най-големите кариерни портали – CareerBuilder споделя десет напълно реални случая на абсурдно поведение по време на интервю за работа, както и няколко от най-често срещаните грешки в тази ситуация.

Не е ясно доколко издънките в първата графа са причинени от нервност или просто от ексцентричност, но при всички случаи са оставили ясен спомен в интервюиращите лица. Ето какво разказват те пред CareerBuilder:

 1. Млад мъж донесъл на интервюто си наръчник “Как да се представим добре на интервю” и се допитвал до него преди всеки свой отговор.
 2. Един кандидат попитал: “Всъщност коя компания е това?”.
 3. Млада жена помолила за извинение по време на телефонно интервю, за да проведе личен разговор. След дълга пауза се върнала към разговора с интервюиращия и с вълнение разказала, че си е уредила среща за петък вечер и разказала с подробности за увлечението си по въпросния младеж.
 4. Човек бил облечен в униформа на скаут на интервюто си и отказал да обясни защо.
 5. Жена отделила особено дълго време да говори за своята точност, след като закъсняла за интервюто си с повече от 10 минути.
 6. На път към интервюто си младеж засякъл и наругал друг шофьор, който минути по-късно се оказал потенциалният му началник.
 7. Претендент за свободното работно място говорел за себе си в трето лице.
 8. Кандидат събул обувките си по време интервюто, за да му бъде по-удобно.
 9. Видимо изморена жена помолила за глътка кафе от чашата на интервюиращия.
 10. Възрастна жена признала на интервюиращия, че не била сигурна дали позицията си заслужава усилието да дойде на интервюто.

Въпреки че тези случаи са фрапантни и редки, има и много грешки, на които всички сме способни, а са еднакво критични за крайното решение на интервюиращите. Според проучването на CareerBuilder кандидатите за работа имат няколко особено дразнещи и редовни навика:

 • Отговарят на обаждане по мобилния си телефон по време на интервю (77% от кандидатите го правят)
 • Изглеждат незаинтересовани и отегчени (75%)
 • Обличат се неподходящо (72%)
 • Държат се арогантно (72%)
 • Говорят негативно за настоящия или бившия си работодател (67%)
 • Дъвчат дъвка (63%)

Как да се предпазите от подобни гафове? Просто бъдете добре подготвени. Подготвеният кандидат е спокоен и уверен, а съответно и по-малко застрашен от допускането на неволни грешки.

Преди интервюто си проучете добре компанията, репетирайте въпроси и отговори с приятели, решете какво точно искате да кажете. В деня на интервюто – облечете се подходящо, отидете навреме и задължително изплюйте дъвката преди да влезете.

One Comment to “10 уникални и няколко твърде масови издънки по време на интервю за работа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *