11 начина да се предпазим от работохолизма

1Претоварването с работа намалява продуктивността и креативността. Освен това се отразява негативно върху връзките ви с близките и приятелите. Няма нищо лошо да работите усилено по проектите, които харесвате, но е задължително да си давате почивка.

Независимо дали работите от къщи или в офис, изключително важно е да подхраните тялото и креативния си дух. Ще ви дадем 11 съвета, които ще ви помогнат да не се превърнете в работохолик:

1. Сложете ясни граници. Работете точно определен брой часове. Например, ако работното ви време е от 09:00 до 17:00 часа, важно е да напуснете офиса точно в 17:00 часа, без да оставате до по-късно.

2. Наспивайте се добре. Ако забележите, че някой действа като глупак, твърде е възможно този човек да страда от недоспиване. Не е добра идеята да работите до късно и на другия ден да станете много рано, за да отидете отново в офиса.

Липсата на креативност, лошата кондиция и раздразнителността са някои белези на системното недоспиване. Работете по-умно, не по-дълго.

3. Излезте от интернет. Свършването на дадена работа не винаги изисква интернет връзка. Не е за вярване колко по-бързо можете да свършите служебните си задачи, когато не се разсейвате с компютъра или смартфона си.

4. Прекарвайте време сред природата. Това е чудесен начин да намалите стреса и да се откъснете от всекидневните грижи и постоянно пристигащите съобщения от работното ви място. Отделяйте време всеки ден, за да излизате навън – например половин час за разходка, в който просто разглеждате наоколо и се наслаждавате на красотата на природата. Няма нужда да бързате.

5. Оставете си време за близките и приятелите. Ако работите твърде много, вероятно жертвате от личното си време, което можете да прекарате с тях. Хората, които обичате, са не по-малко важни от любимата ви работа. Определете кое е наистина важно в живота ви. Когато сте с близките си, наистина бъдете с тях – не си мислете за работа, а слушайте какво ви говорят и проявявайте интерес, като им задавате въпроси.

6. Яжте истинска храна. Страничен ефект от прекалено многото работа е яденето на повече като количество, но лоша и дори вредна като качество храна. Погрижете се в менюто ви да има зеленчуци, плодове и зърнени култури. Ако е необходимо, приготвяйте си храната предварително у дома и я носете със себе си в офиса.

Най-важното – не яжте, докато работите. Отделете време за храната и се наслаждавайте на всяка хапка. Изследвания са доказали, че ако се храните бързо, има по-голяма опасност да преядете и да напълнеете.

7. Намерете си хоби, за предпочитане без връзка с работата ви. Започнете с “преглед” на интересите си. Можете например да започнете да тичате, да се разхождате, да плетете, да четете или да пишете. Хобито трябва да е нещо, което ви носи радост и чрез което можете да се откъснете от други мисли.

8. “Вслушайте” се в тялото си. Ако работите твърде много, ще започнете да се чувствате уморени, раздразнителни, апатични. Всички тези симптоми са знак, че трябва да намалите темпото. Много е важно да се “вслушате” в тялото си. Ако го познавате добре, ще знаете кога сте наистина болни и кога просто имате нужда от повече почивка.

9. Периодично преразглеждайте краткосрочните и дългосрочните си житейски си цели. Ако например постоянно седите до късно в офиса, жертвате личните си връзки заради работата или сте обсебен от електронната си поща, запитайте се защо правите това, каква е крайната цел, нормално ли е поведението ви.

10. Създавайте си здравословни навици. Това не е нещо, което може да се направи за една нощ. Ако работите върху дребни промени в поведението си всеки ден, можете да направите големи промени в дългосрочен план. Например, вместо да проверявате електронната си поща на всеки пет минути, започнете да го правите три пъти на ден. Също така включете малки промени във всекидневната си рутина, отделяйки например половин час за физически упражнения, приготвяйки храната си и разговаряйки с приятели или членове на семейството си.

11. Свържете се с други хора с добър баланс между работата и личния им живот и вземете пример от тях. Ако смятате, че работохолизмът вреди на живота ви, дори може да потърсите терапия. В крайна сметка всички ние имаме само по един живот.

One Comment to “11 начина да се предпазим от работохолизма”

  1. Wow, awesome weblog structure! How lengthy have you
    ever been blogging for? you made blogging glance easy. The full
    look of your website is wonderful, let alone the content! You can see similar here sklep internetowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *