25 неща, които всеки млад професионалист трябва да знае и владее

1Съветите на тема стартиране на кариера след университета, намиране на първа работа, явяване на първо интервю и т. н. нямат край. Ясно е, че ако сте завършили хубав университет и то в добра специалност, едва ли ще искате да започнете работа в някоя верига за бързо хранене, а ще се целите в големите компании.

Президентът на голяма технологична корпорация от Ню Йорк – Кърк Макдоналд, обаче наскоро написа една адски откровена статия във вестник „The Wall Street Journal”, със заглавие: “Съжалявам, абсолвенти, но вероятно няма да ви назнача на работа!”.

Г-н Макдоналд смята, че повечето току-що завършили университета млади хора всъщност не са придобили най-важното умение в съвременния свят, а именно компютърното програмиране.

Но какво точно трябва да научите в първите си години след като приключите с образованието си? Ето и 25-те най-важни неща, които всеки млад професионалист трябва да знае и овладее, докато навърши 25 години:

25. Научете се да пишете грамотно. Добрият правопис продължава да се цени високо.

24. Прочетете и обмислете договора си за лизинг/ипотека много внимателно, преди да го подпишете.

23. Научете се най-накрая да използвате всички програми от офис пакета на Майкрософт. Това умение може да промени живота и кариерата ви.

22. Трябва да добавяте цвят и индивидуалност във всяко свое мотивационно писмо, автобиография, CV и т.н. Те не трябва да звучат анонимно, скучно или обобщаващо.

21. Всеки обича да получава похвали, но най-умните млади хора не се плашат от градивната критика, а дори я търсят и се вслушват в нея.

20. Дните в училище, колежа и университета вече отдавна отминаха. Ако и в службата чакате някой да ви даде насоки или да ви научи на нещо ново по собствена инициатива, то пригответе се да почакате доста дълго. Ако искате да научите нещо – питайте или се оправяйте сами.

19. Трудно е да поемате много задачи наведнъж и да бъдете „мултифункционални”, но в някои моменти това може да ви се наложи и вие трябва да впрегнете цялото си внимание и енергия.

18. Вземете LinkedIn насериозно. Всички в бизнеса го използват. Все пак това е бизнес социална мрежа № 1 в света!

17. Научете се да разкодирате числата във фиша, който придружава месечната ви заплата.

16. Разберете веднъж завинаги, че хората които “пробиват”, са склонни да започват работния си ден, когато другите все още спят.

15. Разберете в кой пенсионен фонд ви осигурява работодателят ви.

14. Въпреки че вече сте завършили университета, все още трябва да търсите начини да подобрявате квалификацията си вечер или през почивните дни.

13. Никога не трябва да се правите на твърде заети, когато трябва да изразите своята благодарност към някой, който ви е помогнал в кариерата.

12. Научете се да водите преговори за заплатата си.

11. Разберете, че ако сте коректни и последователни в изпълнението на задачите си, можете бързо да се превърнете от 25-годишния новак във фирмата в ключов член от екипа.

10. Вероятно ще изкарвате повече пари от някои от приятелите и състудентите си и по-малко от други от тях. Единственото нещо, което трябва да има значение за вас е, че имате работа и че ви плащат заплатата навреме.

9. Носете си обяд в работата. Това е по-здравословен и по-евтин вариант от това да се храните по заведения и ресторанти.

8. Не отивайте на нито едно интервю за работа, без предварително да сте проучили компанията и исканията на работодателя.

7. Научете се да използвате Dropbox. Това е хранилище за данни, даващо възможност на потребителите да съхраняват данните си на сървъри и да ги споделят с други потребители в Интернет. Технологията е базирана на синхронизация на данните.

6. Отнасяйте се към новите стажанти с уважение. И вие сте минали по техния път, а и никога не знаете дали те няма да ви надминат по корпоративната стълбица.

5. Ако искате да впечатлите големите си шефове, попитайте ги как са постигнали собствената си кариера. Може да научите нещо от техния път и и опит.

4. Давайте по-малко обещания, но изпълнявайте повече задачи, отколкото са ви дали.

3. Колкото по-малко пишете, толкова по-ясно ще бъде съобщението ви. Колкото по-малко говорите, толкова по-влиятелно ще бъде изказването ви. Тоест, не се увличайте в приказки и писания.

2. Единственият провал в 20-те години на човек може да бъде неговото бездействие. Всичко останало са опити и грешки.

1. Вие сте по средата на най-интензивното от образователна гледна точка десетилетие от живота си. Не е нужно да научите всички отговори сега, но трябва да се научите да задавате въпроси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *