4 често задавани въпроса на интервю за работа и как да отговорим на тях

1Поканите за интервю за работа често превръщат силните чувства на вълнение в ужас. Напълно разбираемо е човек да бъде нервен, знаейки, че от това интервю зависи бъдещата му кариера. С малко подготовка обаче, всеки ще знае точно какво да каже, за да впечатли евентуалния си работодател.

Прочетете тези 4 често срещани по интервютата за работа въпроси и съответните отговори, за да знаете как да се справите с тях.

  • Първи въпрос: „Разкажете ми за повече себе си“

Този въпрос, даващ ви възможността  да говорите за себе си плаши много хора и те често не съумяват да отговорят адекватно и по най-добрия начин. Лошото е, че това обикновено е първия въпрос, който интервюиращите задават.

Объркващото в този въпрос е, че той всъщност не е покана да разкажете историята на живота ти. Интервюиращият просто иска да знае защо се интересувате от тази позиция и дали сте достатъчно квалифицирани за нея.

Един от начините да структурирате отговора на този въпрос е като започнете с настоящето, продължите с миналото си и завършите с вашето бъдеще. Този подход ви дава възможност да говорите за съответните си умения, и така да дадете точната информация, която интервюиращият наистина иска да знае. Не пропускайте да споменете и как смятате да вършите дадената работа най-ефективно. Разкажете накратко за своя опит и постижения в тази област, която най-много се доближава до съответната позиция.

Примерен отговор:

„Аз съм студент и изучавам магистърска степен по компютърни науки. Освен това съм и научен сътрудник в Hudson Lab. Работил съм за Dell, където усъвършенствах уменията си в моделирането и анализа на данни. Този опит наистина провокира интереса ми в областта на информационните технологии и сега съм развълнуван да науча повече за вашата фирма и как бих могъл да допринеса за развитието на научния ви отдел.”

  • Втори въпрос: „Коя е най-голямата ви слабост?“

Изненадващо, но това всъщност не е подвеждащ въпрос, а просто по-директен начин работодателят да разбере кои в действителност са вашите слаби страни и дали и вие самите осъзнавате кои свои качества трябва да доразвиете. Много работодатели предпочитат да наемат хора, които са наясно както със своите силни страни, така и със слабостите си.

Не казвайте, че сте изключителен перфекционист – едва ли някой ще ви повярва, дори и ако това е истина.

Вместо това, откровено признайте за своите слабости и говорете за конкретните стъпки, които сте направили, за да подобрите слабите си страни. Споменете, че все още работите върху тях, но и че имате значителен напредък.

Примерен отговор:

„Като студент, бях ужасен оратор. Знаех, че това е нещо, което искам да преодолея, така че си обещах по-често да говоря пред малки групи. По-късно направих още една стъпка, започвайки да говоря пред по-голяма публика. Сега, въпреки че все още изпитвам известно притеснение, мисля, че съм постигнал значително подобрение. В действителност, наскоро участвах в студентска конференция, където говорих пред аудитория от над 100 души.”

  • Трети въпрос: „Разкажете ми за някой свой провал“

Отново е време да бъдете откровени. Разкажете за някоя реална ситуация, в която действително сте попадали. Например за даден групов проект, чиито срокове не сте успели да спазите или пък за някое недоразумение с вашия пряк ръководител по време на предишната ви работа. Не е необходимо провалът да бъде огромен. Просто трябва да разкажете за някоя ваша грешка, която сте осъзнали като такава. Интервюиращият ще е много по-заинтересован от това как се справяте с неуспехите и дали си взимате поука от грешките. Говорете за провала като начин да се самоусъвършенствате и да натрупате опит.

Примерен отговор:

„На предишната ми позиция имаше три-месечен период от време, когато графикът за пътувания на моят ръководител бе доста интензивен, което означаваше, че голяма част от комуникацията ми с него се осъществяваше чрез електронната поща. В един момент се получи недоразумение при обслужването на един от новите ни клиенти. От този момент нататък, аз лично проверявах кой каква информация изпраща до отделните клиенти и започнах редовно да изпращам отчети до началника си. Така научих колко е важна добрата и ясна комуникация.”

  • Четвърти въпрос:  „Как се виждате след 5 години?“

С други думи – колко дълго смятате да работите при нас и струва ли си да инвестираме във вашето обучение? Съвсем естествено, вие не искате отговорът ви да прозвучи така сякаш ще останете в тази компания завинаги, защото това най-вероятно няма да стане. Може би искате в бъдеще да работите в по-малка или пък в по-голяма компания. Каквито и да са бъдещите ви очаквания те едва ли се припокриват с намеренията на интервюиращия спрямо вас.

Хубавата новина е, че все още можете да дадете добър отговор на този въпрос, при това без да се налага да лъжете. Интервюиращите обикновено се интересуват повече от способността ви да окажете въздействие на тяхната компания, отколкото нещо друго. Така че, за да впечатлите бъдещия си работодател е добре да споменете колко се вълнувате от възможността да се присъедините към тази фирма. Покажете, че имате желание не само да развиете собствените си качества, но и да работите за просперитета на компанията.

Примерен отговор:

„Развълнуван съм от възможността да работя като консултант при вас и се надявам да се развия професионално именно в тази сфера. Мисля, че най-общо казано, в рамките на следващите пет години бих се стремил да въздействам по най-добрия възможен начин за развитието на компанията. С нетърпение очаквам след време да ми дадете шанс да получа допълнителни управленски отговорности и евентуално да ми бъде възложен някой проект.”

Както и при всичко останало, и тук практиката играе важна роля. Отговаряйте си сами и на глас, по няколко пъти на тези въпроси, за да добиете максимална увереност по време на интервюто.

One Comment to “4 често задавани въпроса на интервю за работа и как да отговорим на тях”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *