6 неща, които да направим преди да напуснем работата си

1Напускането на работното място винаги е свързано с много емоции – положителни или негативни. Последните ви няколко седмици на работа освен емоционални, биха могли да се окажат и доста напрегнати, особено ако имате много задачи за вършене, а времето е прекалено малко.

Ако искате да избегнете негативните емоции и напрежението през последните си работни дни, трябва да предприемете някои действия, и то веднага след като съобщите на работодателя си, че скоро ще се разделите. Ето ги и тях:

1. Съставете си план

Може и да не ви звучи толкова вълнуващо, но съставянето на план при напускане на работа значително би ви помогнало да приключите с всичките си професионални задачи навреме. Освен това така ще можете да напуснете работното си място спокойни, че сте изпълнили ангажиментите си към работодателя и своите колеги.

Лесно е да си кажете – след мен и потоп, но моментният ви мързел може да ви създаде проблеми в бъдеще. Преди да напуснете, направете всичко възможно да оставите колегите си информирани за хода на всички водени от вас проекти и изпълнявани задачи. Само така можете да разчитате, че ако настоящият ви работодател звънне в старата ви служба, няма да чуе лоши неща по ваш адрес. Освен това, едва ли искате непрекъснато да ви звънят бивши колеги, за да ви задават всякакви въпроси.

2. Запазете важни контакти и информация

Когато напускат работа, повечето хора губят достъп до всичко, свързано с нея – служебния имейл и кореспонденцията в него, важни документи, информация качена на служебните сървъри и др. Ето защо е добре да отделите достатъчно време, за да архивирате и запазите всичко, което е важно за вас.

Вероятно докато сте работили, сте си сътрудничели с много различни хора и компании. Голяма част от тях вероятно са разчитали лично на вас, останали са с добро мнение и биха искали да продължат съвместната ви работа. Ще е жалко да изгубите тези контакти и възможността да работите заедно след като се преместите и на друго работно място.

3. Направете справка на здравноосигурителния си статус

Като цяло здравноосигурителният статус е нещо, което трябва да следите ежемесечно. Бъдете информирани за здравноосигурителните си права и осигуровки, за да не се окажете накрая неприятно изненадани. Все пак, освен всичко друго, често се допускат и неволни административни грешки.

Ако нямате този навик, то при напускане проверката е задължителна. В един по-дългосрочен план се погрижете за текущите си здравни осигуровки, които, докато сте без работа, ще трябва сами да внасяте.

4. Проведете последен разговор с шефа си

Независимо дали вашата компания го изисква или не, провеждането на един последен разговор с вашия шеф, преди да напуснете работа, винаги е добра идея. Подобен разговор е добра възможност за вас да споделите своето мнение за работния процес и да чуете отзивите на отсрещната страна за вас. Например, бихте могли да го помолите да ви сподели кои според него са вашите най-силни страни и върху какво смята, че е нужно да поработите още. Освен това е важно винаги да си оставяте открехната вратичка когато напускате дадена работа. Все пак човек никога не знае какво крие бъдещето му и дали няма да му се наложи да се върне на старата си работа.

5. Поддържайте връзка с бившите си колеги

Не забравяйте да поддържате връзка с хората, с които сте работили, след като напуснете. На работното място човек може да срещне истински приятели и да създаде трайни връзки. Ето защо не пропускайте да запишете всички телефонни номера и контакти на колеги, с които възнамерявате да общувате отново.

6. Планирайте почивка

Нека бъдем честни – всеки заслужава малко почивка. Организирането на такава обаче, не винаги е лесно, а понякога дори е невъзможно. Основната причина – липса на време. Така че, преди да напуснете работа, помислете за варианта да заминете на кратка почивка и след това да започнете на новата работа.

Не е нужно да почивате дълго или в далечен, екзотичен курорт. Намерете си място, различно от службата или дома, място, на което да се отпуснете и съберете мислите си, преди да започнете да се трудите отново.

2 Comments to “6 неща, които да направим преди да напуснем работата си”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *