9 правила за написването на едно добро мотивационно писмо

Когато пишете мотивационно писмо, имайте предвид, че то трябва да направи добро впечатление на бъдещия ви работодател сред стотици други мотивационни писма. Твърде късо мотивационно писмо би изглеждали написано набързо, докато от друга страна много дългото мотивационно писмо може набързо да бъде изхвърлено, заедно с другите ви документи, тъй като работодателите нямат време да четат дълги писма. Това издава и вашето отношение към работата – твърде много мотаене в излишни дейности.

Ето ви няколко съвета как да напишете добре балансирано мотивационно писмо, което да грабне вниманието на бъдещия ви работодател.

  1. 2014-1-29-cover-letterНамерете подходящата дължина

Ако мотивационното ви писмо е повече от една страница, трябва да намерите начин да го направите по-късо. Ако го направите прекалено късо, прочетете го пак и помислете дали не сте пропуснали ключови подробности.

Два или три параграфа от по 3-4 изречения се възприемат като най-добрата дължина за мотивационно писмо.

  1. Запазете го свежо

Всяко писмо, което изпращате, трябва да е съобразено с датата на изпращане. Не можете да си позволите да кандидатствате за работа с мотивационно писмо от миналата година, например, или с мотивационно писмо, написано за кандидатстване за друг вид работа.

Необходимо е да пишете мотивационно писмо за всяка една позиция, за която кандидатствате. Разбира се можете да използвате за основа старо мотивационно писмо, но трябва да промените всички детайли, така че те да са актуални.

  1. Адресирайте го коректно

Мотивационното писмо трябва да е адресирано коректно – проверете в детайлите, които са описани в апликацията и започнете писмото с правилното име на човека, който ще го чете.

  1. Бъдете кратки

Мотивационното писмо има за цел да изкара наяве вашите най-добри качества, тези, върху които искате да се съсредоточи бъдещият ви работодател, когато чете автобиографията ви. Представете ключовите си умения кратко и ясно. Мотвационното писмо не би трябвало да повтаря данните от автобиографията ви, а просто да подчертае добрите ви качества, описани в нея, с ваши собствени думи.

  1. Използвайте официален език

Мотивационното писмо се пише в официален стил, дори и да познавате лично човека, който ще го чете.

indeed-cover-letter-blog-747x4206. Детайли

Не забравяйте да включите всички детайли, които биха били необходими – дата, референтен номер на позицията, за която кандидатствате, адреса на компанията и непременно вашият адрес, телефонен номер и и-мейл. Включете всичко, дори и ако изпращате писмото по електронен път.

7. Избягвайте клишетата

Може и да сте от хората, които работят усърдно или да сте от тези, на които може да се разчита, но се опитайте да се представите без такива клишета. По-скоро наблегнете на това, което води до вашите успехи, отколкото да използвате клиширани изрази.

  1. Завършете писмото позитивно

Преди да се подпишете, напишете някоя позитивна сентенция. Можете да напишете за това, как бихте искали да разберете повече за ролята на тази работа или да напишете, че ще се радвате на положителен отговор.

  1. Проверете работата си

След като сте завършили писмото, отпечатайте го на чист лист и го прочетете. Добра идея е да направите нещо друго, за да си „проветрите“ главата, а след това да се върнете към текста. Това ще ви даде ясен поглед върху нещата, тъй като по време на цялостното прочитане на писмото, можете да видите къде текста върви гладко и параграфите преминават гладко един към друг и къде линията на мисълта ви е прекъсната. Освен това синтактичните грешки се забелязват много по-лесно.

21 Comments to “9 правила за написването на едно добро мотивационно писмо”

  1. Agora que muitas pessoas estão usando smartphones, podemos considerar o posicionamento do telefone móvel por meio de redes sem fio ou estações base.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *