CITB тест – какво ви трябва, за да се сдобиете с CSCS card

CITB (Construction Industry Training Board – тренировъчно обучение за строителната индустрия) е тест, който трябва да издържите, за да получите карта CSCS (Construction Skills Certification Scheme – система са сертифициране на строителните умения), без която не можете да работите на строителни обекти.

Карта

За да кандидатствате за издаване на CSCS карта, трябва да покажете, че сте издържали теста CITB за охрана и безопасност на здравето и околната среда през изминалите 2 години.

Тестът има различни видове, на които можете да се явите, според това, каква работа на строителният обект ще извършвате. За да се явите на теста, трябва да следвате 3 стъпки:

  1. Намерете за какъв вид карта кандидатствате.
  2. Заявете вашия тест на citb.co.uk/test с право на ваш избор кога да се явите на този тест и къде, който струва £ 19.50. И помнете за какво ниво на тест сте кандидатствали.
  3. Не забравяйте да се подготвите за теста.

 

Тест по опазване на здравето и опазване на околната среда

За да кандидатствате за издаване на  CSCS (Construction Skills Certification Scheme- система са сертифициране на строителните умения) карта, трябва да имате подходяща квалификация и обучение, свързани със строителството, и в повечето случаи, трябва да сте издържали изпита CITB (Construction Industry Training Board-тренировъчно обучение за строителната индустрия) през изминалите 2 години.  Има изключения към това изискване, които са изброени по- надолу.

Видът на теста, който трябва да преминете, зависи от вашата работа и вида на картата, за която кандидатствате. Използвайте търсачката, за да разберете каква карта ви трябва или погледнете във видеото.

Цел на теста

Целта на теста е да се ​​изследват знанията ви в широк кръг от теми, за да се подобри безопасността и производителността на място на строителните обекти. Обикновено изпита се провежда на компютър с тъч скрийн. Освен описаните изключения по-долу, всеки кандидатстващ за за CSCS карта (Construction Skills Certification Scheme – система са сертифициране на строителните умения), трябва да е издържал подходящият тест за опазване на здравето и околната среда.

Заявка за явяване на теста

Можете да заявите вашия тест по CITB тук. Цената за явяване на теста е £19.50.

Ако човекът, който се явява на теста, се нуждае от допълнителна подготовка като специален достъп или литература, трябва да се обади на номер 0344 994 4488, за да заяви това.

Материали за  подготовка

Има изключително голям брой от материали, които да ви помогнат за преговор и практическа подготовка за тестът CITB за опазване на здравето и околната среда. Те могат да бъдат набавени от разпространителите на книги и списания, които продават по реповете или от онлайн продавачите на книги и списания.

За да проверите къде може да ги откриете, погледнете тук или се обадете на 0344 994 4488. Можете и да изтегляте приложения с материали за подготовка от тук.

За повече информация за подготовката за теста, можете да използвате този линк.

Изключения

Ако сте постигнали квалификациите NVQ (National Vocational Qualification – Национална професионална квалификация) или SVQ (Scottish Vocational Qualification – Шотландска професионална квалификация) в строителството, може да не се наложи да се явявате на CITB тест. Можете да проверите дали това се отнася до вас при вашият доставчик на обучение. Тази опция е дастъпна само за нови апликации и не може да бъде използвана при подновяване на карти.

CSCS (Системата за сертифициране на строителните умения) има споразумение с конвенцията за опазване на живота на море SOLAS (известна от преди като FAS (Eire) Safepass) за взаимно признаване, което ви освобождава от явяване за оперативен или специализиран CITB тест, при условие че сте се явили  теста за опазване на живота от SOLAS и сте го издържали през изминалите две години.

Отбележете, че свидетелството от SOLAS не се приема за изключение за освобождаване от CITB тест, ако трябва да се явявате на изпит за ниво „Супервайзър“ (Supervisor) или за „Мениджър или Професионалист“ (Manager and Professional).

https://youtu.be/5UyvPcwPAJ4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *