Oсем съвета за работещите от дома си

Businessman Stretching While Working on His LaptopВ тази статия ще дадем 8 съвета, за хората, които искат да работят от дома си, но същевременно  желаят да останат продуктивни.

1. Внимавайте какво казвате за своята работа

Когато ви попитат къде работите, винаги се стремете да казвате „Аз работя от домашния офис” или „Аз работя от дома си”, но никога и „Аз работя вкъщи”. Това звучи така, все едно правите някакви дребни задачки през свободното си време.

Думите „домашен офис” звучат по-професионално, когато давате на някого сведения за вашата месторабота. Освен това, ако вашите приятели или роднини сметнат, че не сте заети с нещо много сериозно, те ще започнат да ви имат предвид, когато търсят човек, който да ги замести на някакво обществено събиране или да им вземе детето от училище.

2. Носете работно облекло

Повечето хора предпочитат да си стоят вкъщи по фланелка или пижама, независимо, че трябва да работят. Изборът си е лично ваш, но със сигурност е по-добре ако вземате работата си сериозно и докато работите, макар и от вкъщи да носите работно облекло. Не е казано, че трябва да се разкарвате с костюм, но все пак се облечете подходящо. Така ще сте подготвени за видео разговор с колегите или работодателя, или пък ако някой дойде в домашния ви офис, за да проведете среща по работа.

3. Говорете с някого от службата си поне веднъж на ден

Дългото мълчание и работа пред компютъра могат да се отразят отрицателно на всеки човек. Най-добре е да общувате с вашите мениджъри и колеги, защото така винаги ще знаете какво става в службата и дали не е изникнала някоя спешна задача, за която никой не ви е казал.

Ако работите за себе си, не забравяйте да общувате със своите партньори, клиенти и служители.

4. Не забравяйте почивките

Клюки, сърфиране из интернет, пазаруване– това са добри начини да се разтоварите през обедната почивка, която за съжаление повечето хора, които работят от дома си пренебрегват. Все пак никой не може да работи осем-десет часа без прекъсване. Затова измислете полезни, но не прекалено интересни и не внушаващи чувството за вина занимания по време на своите почивки. Пуснете пералня, почистете стаите в къщата, направете си нещо вкусно за хапване, прочетете нещо, правете физически упражнения или друго нещо, което ви разтоварва.

5. Не оставяйте децата да пречат на работата ви

Ако имате деца, обяснете им, че когато вратата на вашия домашен офис е затворена, не трябва да ви притесняват. Ако те не ви слушат, обяснете, че ако продължават да го правят, вие ще изпуснете сроковете и ще загубите своята работа.

6. Съобразете работното си време с останалите

На по-ранобудните им харесва да работят от 4 часа сутринта до 1 часа през деня, а на тези, които обичат да стават по-късно, вероятно им допада идеята да работят от три часа през деня до полунощ.

Помнете, че въпреки, че работите от дома си, все пак трябва да се съобразявате и с това, по кое време ще може да се свържете с вашите колеги и началници, както и клиенти и служители, ако работите за себе си.

7. Разграничете служебния от домашния телефон

Почти задължително е изискването да имате поне два телефона у дома. Един домашен и един служебен. Хубаво е всеки от телефоните да има различен тон на звънене – по този начин няма риск някой случайно да вдигне вместо вас служебния ви телефон.

8. Не забравяйте за доброто кафе

След като работите в домашен офис, трябва да имате хубава кафе машина, все пак доброто кафе е като гориво през дългия работен ден.

One Comment to “Oсем съвета за работещите от дома си”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *