Британска бизнес култура

Преди да започнете да работите във Великобритания, е хубаво да се запознаете с бизнес етикета. Някои аспекти в бизнес културата в страната може да се различават от бизнес етикета във вашата страна, особено стила на комуникация. Прочетете и запомнете правилата, за да избегнете неудобна ситуация в офиса.

Великобритания е съставена от четири държави – Англия, Шотландия, Уелс и Севернаistock_000005538767xsmall_300x199 Ирландия – и всяка от тях е горда със собствената си уникалност. Трябва да сте много внимателни, когато казвате, че вашите партньори са  „английски“, освен ако не сте абсолютно сигурен, че те наистина са английски партньори. Иначе рискувате да насочите бизнес отношенията си в негативна посока.

Бизнес представяне

Когато се срещате с някой за първи път, трябва да си стиснете ръцете здраво и да поддържате контакт с очи. В британската бизнес култура няма специален ритуал около размяната на визитки. Можете да вземете подадената ви визитна картичка и да я оставите настрани, след като я погледнете за кратко.

Британците обикновено инициативни, когато стартират нещо, така че никога не е излишно да позволиш на своя британски колега или партньор да поеме инициативата. Академичните титли не винаги са главните използвани титли в британската бизнес култура, с изключение на лекарите. Ако използвате своята академична титла, това може да бъде прието като символ на арогантност.

Дрес код

Дрес кода в британската бизнес култура е обикновено доста консервативен. Малко или много това зависи и от сектора, в който се намира компанията ви, а също и колко е години е на пазара. Компаниите в областта на креативните идеи, младите компании и стартиращите такива са склонни да позволяват на своите служители да се обличат в „случайно умен“ стил, докато се срещат с клиенти. Ако не сте сигурни в това какво точно можете да носите, най-добре е да не се заблуждавате и да се облечете консервативно. За мъжете това е тъмен костюм, а за жените – тъмен костюм или консервативна рокля.

Разбиране на бизнес комуникацията във Великобритания

Индиректното отношение е ключов аспект в британската бизнес култура. Важно е да знаете това, когато говорите с бизнес съдружници, но имайте го и в предвид, когато искате да интерпретирате това, което ви е казано. Британците хранят строга антипатия към предизвикването на открит конфликт, така че те правят всичко възможно да не губят добрия тон. Често това означава правенето на неясни и индиректни изявления.

Отбягване на директните изказвания

Скритите фрази са постоянно използвани за да се избегне нарушение от другата страна. Company-CultureСмята се за изключително грубо директното несъгласие с някой друг. Ако сте прекалено директни, рискувате да ви  лепнат етикет на прекалено арогантен и агресивен, което ще ви „предпази“ от развитието на добри бизнес отношения.

Избягването на директните изказвания не е само предпоставка за развитие на добри бизнес отношения – то ви предоставя едно добро схващане на думите, които са ви казани отсреща и четене между редовете. Например, ако предложите идея на някой британски колега и той ви е казал: „може би… това е интересно…“, най-вероятно той не е въодушевен от тази идея.

Хумор

Хуморът също е важен, за да се впишете в британската бизнес култура. Той често се използва за разведряването на обстановката. Британците харесват изключително хумор, който е сух и остроумен, както и пренебрежението и надсмиването над себе си. Важно е да знаете, че въпреки че ситуацията е обърната откъм хумористична гледна точка, това не означава, че на нея не се гледа абсолютно сериозно.

Британците са силно резервирани към това да показват силни емоции по време на работа. Те използват недиректна реч, хумор и размити изказвания, за да запазят ситуацията под контрол. във ваш интерес е да говорите със спокоен глас и се опитайте да не правите буйни движения с ръцете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *