Как да си намерим работа в строителството

Как да си намерим работа в строителствотоПовечето наши сънародници решават да емигрират от България и да заминат за Великобритания с идеята да си намерят добре платена  работа и да осигурят по-добър начин на живот за себе си и близките си. Факт е обаче, че много от тях имат минимални или дори никакви познания по английски език, което в началото им пречи да си намерят добра работа, независимо колко квалифицирани са те. Това кара повечето от мъжете да се хванат на работа в строителството, докато голяма част от дамите пък започват в сферата на почистването. Разбира се, повечето работят временно докато се установят, свикнат с промените и понаучат езика, но при някои тази работа си остава за постоянно.

И все пак, независимо от това дали искате да работите в строителството за кратко или дълго, в началото е много вероятно да ви се наложи да работите за или с българи, ако изобщо не знаете английски език.

За да потърсите обяви за работа от наши сънародници във Великобритания, можете да посетите раздел „Предлага работа в строителството“ в сайта на BGHelp на адрес www.bghelp.co.uk/adds/showcat.php?cat=205, както и раздел “Обяви” на вестник “БГБен” на адрес bgben.co.uk/index_obiavi.php.

Ако пък искате да пуснете обява, че вие търсите работа, може да го направите в раздел „Търся работа в строителството“ на адрес www.bghelp.co.uk/adds/showcat.php?cat=196.

Препоръчваме ви да следите и обявите за работа в сайта EasteAds, където се търси и предлага работа не само от българи, а всякакви източноевропейци. Шансовете да ви наемат на работа без английски е по-голям при източноевропеец, отколкото при британски работодател, затова не пренебрегвайте и този вариант. Обявите за работа в сайта за източноевропейци можете да разгледате на адрес www.easteads.co.uk/0/posts/3-Job-offers/49-Construction.

Освен тези варианти за търсене на работа, можете да се свържете и с някоя от агенциите, които предлагат целогодишна работа в сферата на строителството.

Ето и кратък списък, актуален към ноември, 2015 година:

И последният вариант за търсене на работа е да следите британските сайтове за работа, като например Gumtree (www.gumtree.com) , където обаче ще трябва да имате поне минимални познания по английски език. За да разберете кои са останалите големи и популярни сайтове за работа във Великобритания и какво предлага всеки от тях, можете да разгледате категория Job Sites  на сайта Работа в UK на адрес www.rabotavuk.com.

Преди да започнете работа в строителството трябва да сте на ясно точно какви работници се търсят по обектите и какво представлява работата на всеки от тях. За целта можете да разгледате следните ревюта на професии:

Имайте предвид няколко неща преди да се впуснете в търсене на работа и обикаляне по обектите.

В зависимост от работата, от вас се изисква да носите определено защитно облекло. Обикновено това са дебели работнически дрехи, специални работнически обувки с дебела подметка и метално бомбе, каска, светлоотразителна жилетка, очила, маска, ръкавици и др. На повечето строителни обекти осигуряват на работниците каска, жилетка и др. по-дребни неща, но ще да поискат вие да си купите обувките и дрехите. Ако не сте си донесли от България такива неща и не знаете от къде да си ги набавите на място, можете да посетите раздел „Магазини“ на сайта Работа в UK на адрес www.rabotavuk.com. Там ще намерите най-големите магазини за строителни стоки, какво предлага всеки, може ли да се пазарува онлайн и друга полезна информация.

Освен това ако работите на по-голям обект има голяма вероятност да ви искат карта CSCS. Тази карта доказва на работодателя, че вие сте преминали успешно тест за безопасност на работното място и имате необходимите знания и умения за безопасна работа по строителните обекти. Повече за теста и картата можете да прочетете в статията „Обща информация за програмата CSCS и видовете карти“ на адрес www.rabotavuk.com/?p=455.

Ако искате да получите още информация за работата в строителството или да зададете въпрос, можете да посетите форума BGHelp на адрес www.bghelp.co.uk/forums/forum.php, категория „Работа и бизнес в UK”. Също така можете да се присъедините и към нашата фейсбук група „Работа в UK” на адрес www.facebook.com/groups/908173225909681.

4 Comments to “Как да си намерим работа в строителството”

  1. Pingback: meritking
  2. Pingback: grandpashabet
  3. Pingback: madridbet
  4. Pingback: meritking

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *