Възстановяване на надплатени данъци на лица, които носят работна униформа

Ако носите работна униформа, без значение дали e тениска с лого или пълно облекло, (както е при медицинските сестри и полицейските служители) и трябва да се почисти, зашие или замени, може да се окаже, че имате възможност да си върнете стотици паунди от надплатени данъци през последните четири години. Направете го, ако имате възможност. В статията ще намерите полезна информация как точно всъщност става това.

За да може да претендирате за данъчни облекчения, трябва да отговаряте на всички следващи условия:

  • Да носите разпознаваема униформа, която показва , че имате определена работа, като тениска или цялостно облекло. Също така е възможно да се отчетат дори и цивилни дрехи, без лого, които носите на работа, така че, дори да сте с такива, струва си да опитате;
  • Вашият работодател трябва да изисква от вас да ги носите, докато работите;
  • Трябва да плащате за почистване, шиене или замяна от джоба си;
  • Имате платени данъци за годината, през която ще искате облекчение.

Една група от работещи, на които няма да им се налага да минат през процеса, са офицерите от въоръжените сили. Цената, платена за поддръжката на техните униформи, трябва да се разглежда по техния данъчен кодекс, с данъчната им основа, без необлагаемият минимум да се компенсира. За другите служители на въоръжените сили това не се отнася .

Сумата, за която сте в състояние да претендирате като облекчение върху данъка, зависи от сферата, в която работите. Стандартното обезщетение за разходите за униформа и поддръжка е 60 паунда (за 2013 /14 год), така че основните данъкоплатци ще могат да претендират за 12 паунда (20% от 60 паунда), а платците с по-високи проценти – за 24 паунда (40% от 60 паунда). Сумата от 60 паунда е с фиксиран размер, така че не е нужно да се записват и докладват всички отделни суми, които харчите.

Повечето хора могат да претендират за данъчно облекчение за последните четири години, плюс текущата година, ако сте били задължени да носите униформа през цялото това време. Имайте предвид, че преди април 2008 год. ставката е 45 паунда на година.

Данъкоплатците със стандартна униформа, с която са работили през последните четири години (и настоящата) могат да възстановят общо 60 паунда. След като вече сте получили данъчно облекчение, ще се облагате с по-малък данък и в бъдеще.

Някои професии са с по-специфични униформи, като за тях максималният толеранс е  140 паунда. Данъкоплатците с по-високи проценти ще си спестят по 56 паунда от определения данък за всяка следваща година.

Единственият начин, по който може да получите повече от стандартното облекчение, е да се докаже, че годишната ви сметка за поддръжка на униформата е по-висока. Трябва предварително да говорите с данъчната служба, ако искате да направите това, тъй като процедурата е малко по-сложна.

Можете да направите това сами и напълно безплатно. Има хора и агенции, които предлагат да оформят нужните ви документи за връщане на част от платените данъци, но те удържат комисионни.

Ако това е първият път, когато претендирате за данъчни облекчения или сумата, която сте платили, е повече от 1000 паунда, трябва да кандидатствате с изпращане на документи по пощата и след това ще получите парите си.

За да кандидатствате, изпратете писмо с документите на адрес HM Revenue & Customs, Pay As You Earn, PO Box 1970, Liverpool, L75 1WX.

В писмото трябва да е включено следното:

  • Име и адрес на работодателя и датите на заетостта ви за последните четири години;
  • Вашата професия, длъжност и отрасли на икономиката;
  • Подробна информация за всяко пране или други услуги по почистване, предлагани от вашия работодател, ако има такива;
  • Подробности, ако има такива, за плащане или ваучери, предоставени от работодателя ви за покриване на пране или други разходи;
  • Защо униформата не може да се носи извън работата (например, ако тя включва логото на фирмата).

След като изпратите писмото, може да отнеме до около пет седмици, за да обработят искането ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *