Грешките, които допускаме при започване на собствен бизнес

Грешките, които допускаме при започване на собствен бизнесАко сте решили, че искате да започнете работа за себе си, т.е. да развивате собствен бизнес, трябва да сте на ясно с факта, че 66% от новите бизнеси фалират още през първите си години, това сочи официалната статистика. За да не допускате подобно нещо да се случи и с вас, можете да се запознаете с най-често допусканите грешки при започване на бизнес и разбира се, да се стремите да не ги правите.

Не планирате времето си

Когато започвате бизнес, трябва да сте на ясно с това, че в началото ще работите и то много. За да се възползвате максимално от времето си, всеки ваш работен ден трябва да е планиран. В противен случай рискувате да работите до късно, дори и през почивните дни, което води до преумора и липса на продуктивност, а това ще се отрази върху вашата работа и клиентите ви ще го забележат и ето как в последствие можете да изгубите някои от тях. Планирайте всяка минута от деня си, старайте се да спазвате крайните срокове по поръчки, проекти и т.н.

Ако ви остава свободно време, което е възможно, особено в началото, когато нямате толкова работа и клиенти, можете да обмисляте стратегии за реклама и развитие на бизнеса, или пък нещо друго, стига то да е свързано с това, което градите и искате да развивате. Запомнете, че за тези неща е добре да мислите само през свободното си време, но не и когато имате работа, защото ще губите концентрацията си и е много вероятно да започнете да се проваляте в изпълнението на поръчките в срок.

Губите време в маловажни неща

Както стана дума в предния съвет, времето ви е най-ценният ресурс и не бива да го пропилявате напразно. Това значи в никакъв случай да не се занимавате с маловажни неща, поне не и в началото. Ако ви е трудно да определите кои неща, свързани с бизнеса ви са важни и кои не, задайте си въпроса „И какво от това…?“. Ако отговорът е значим и важен, значи то е важно, ако не е – значи няма смисъл да си губите времето.

Така например ако имате Фейсбук страница, на която рекламирате стоките или услугите, които предлагате и за последния месец 2000 души са я харесали, но вие се чудите дали тя е важна или не, задайте си въпроса „И какво от това, че имам 2000 последователи?“. Отговорът му е, че това няма никакво значение, това са просто хора, които са харесали вас или бизнеса ви и нищо повече. Ако бяха клиенти, щяха да са много по-важни, но те не са, затова на този етап това нещо е маловажно и вместо да си губите времето с него, можете да го отделите за нещо друго.

Избягвате конфронтация на всяка цена

Като бизнесмен и работодател, вие се стремите да угаждате за всичко и на всеки, особено в началото. Клиентът винаги ще бъде прав, служителите също, но избягването на конфронтациите с цел всички около вас да са доволни и щастливи, освен вие самите, не е решението, защото това рано или късно ще се превърне в проблем.

Когато клиент не е прав за нещо, вие като бизнесмен можете да прецените дали да му го кажете по деликатен начин, или просто да признаете, че вие не сте прав, въпреки че не е така, но винаги ще има ситуации, в които е по-добре да отстоите позицията си и да защитите себе си и бизнеса, дори това да значи, че ще изгубите един клиент. Но защо ще ви е да искате за клиент подобен човек, който обвинява вас за даден проблем, който очевидно си е лично негов?

Същото важи и за вашите служители, защото рано или късно, нека признаем, вероятно ще наемете някого да ви помага. Няма нищо лошо в това да искате екипът ви да е позитивен и усмихнат, а отношенията между вас да са приятелски, но не забравяйте, че освен всичко, вие сте и техен работодател и когато трябва да направите забележка или дори да се скарате на някого, то трябва да го направите, защото избягвайки конфронтацията служителят няма да се поучи от грешката, която е допуснал и ще го направи отново.

Страхувате се от риска и провала

Провалът е част от големия успех, а който не рискува няма как да успее. Страхът да се рискува, защото след това ще последва провал е реален за всеки бизнесмен и е нещото, което е обрекло на фалит много бизнеси.

Не може да очаквате, че ще успеете, ако винаги играете на сигурно. Понякога трябва да се рискува – да, това може да ви донесе неуспех, но не трябва да изключвате шанса, че рискът ще бъде оправдан и това ще ви издигне. За да развиете бизнеса си и да се разраствате, страхът от риска и провала нямат място в ума ви, защото в противен случай обричате себе си и бизнеса си.

Нямате реални очаквания за разходите на бизнеса си

Преди да започнат собствен бизнес, повечето бизнесмени си правят планове какви печалби и разходи могат да очакват, но често не гледат реално на нещата, занижават и дори забравят някои основни разходи и така накрая като теглят чертата се оказва, че бизнесът им ще е печеливш, но в последствие не се оказва така.

Когато смятате разходите на бизнеса си, бъдете реалисти, пишете не най-ниските суми, ами средните, а защо не и малко по-високи. Не забравяйте да включите основни неща като своята заплата, все пак трябва да се храните, наем, ток, вода, заплатите на други служители, ако има такива и т.н. Колкото по-реалистично гледате на нещата, толкова по-приятно изненадани ще останете в последствие, когато бизнесът ви започне да работи и да ви докарва приходи.

6 Comments to “Грешките, които допускаме при започване на собствен бизнес”

  1. Możesz używać oprogramowania do zarządzania rodzicami, aby kierować i nadzorować zachowanie dzieci w Internecie. Za pomocą 10 najinteligentniejszych programów do zarządzania rodzicami możesz śledzić historię połączeń dziecka, historię przeglądania, dostęp do niebezpiecznych treści, instalowane przez nie aplikacje itp.

  2. Najlepsza aplikacja do kontroli rodzicielskiej, aby chronić swoje dzieci – potajemnie tajny monitor GPS, SMS-y, połączenia, WhatsApp, Facebook, lokalizacja. Możesz zdalnie monitorować aktywność telefonu komórkowego po pobraniu i zainstalowaniu apk na telefonie docelowym. https://www.mycellspy.com/pl/

  3. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]как скликивать рекламу конкурентов в яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]скликивание в директе[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]как скликивать конкурентов в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]как скликивать рекламу конкурентов в яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]защита от склика[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]защита от скликивания[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]как определить скликивание в яндекс директ[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]скликивание яндекс[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]защита от скликивания[/url].
    [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]защита от скликивания в директе[/url].

  4. [url=https://bbpress.org/forums/profile/teplica52/]Волна Цены на теплицы из поликарбоната[/url].
    [url=https://t.me/teplicavolna]теплица52 Теплицы из сотового поликарбоната[/url].
    [url=https://navro.org/volna-luchshie-teplicy-dlya-priusadebnogo-uchastka/]Производители теплиц из поликарбоната[/url].
    [url=https://t.me/teplicavolna]Теплица из поликарбоната купить[/url].
    [url=https://pastebin.com/u/Teplica52]Купить теплицу под заказ[/url].
    [url=https://www.wpgmaps.com/forums/users/teplica52/]teplica52.ru Купить теплицу с установкой[/url].
    [url=https://devpost.com/rega51?ref_content=user-portfolio&ref_feature=portfolio&ref_medium=global-nav]Теплицы н новгород купить teplica52[/url].
    [url=https://navro.org/volna-luchshie-teplicy-dlya-priusadebnogo-uchastka/]Купить теплицу с доставкой цена Волна и ВИТА[/url].
    [url=https://www.sqlservercentral.com/forums/user/teplica52]Теплица с доставкой от производителя[/url].
    [url=https://www.weblancer.net/users/Teplica52/]Теплица поликарбоната производителя цена[/url].
    [url=https://www.instapaper.com/read/1591389005]Теплицы от производителя teplica52[/url].
    [url=https://t.me/teplicavolna]Теплицы из поликарбоната цена Теплица52[/url].
    [url=https://render.ru/ru/artist/252678/about]Теплица цена нижегородская область[/url].
    [url=https://www.vo5.org/news/vybor-nadezhnyh-teplits]Купить теплицу от производителя цена[/url].
    [url=https://www.cossa.ru/profile/?ID=215288]Теплицы прямостенные из поликарбоната купить[/url].
    [url=https://heylink.me/Teplica52/]Где купить теплицу из поликарбоната[/url].
    [url=http://www.svadbann.ru/blog/shop/teplicy_iz_sotovogo_karbonata/]Волна Заказ теплиц[/url].
    [url=https://leetcode.com/teplica52/]теплица52 Теплицы прямостенные из поликарбоната купить[/url].
    [url=https://render.ru/ru/artist/252678/about]Теплица из поликарбоната цена[/url].
    [url=https://www.vo5.org/news/vybor-nadezhnyh-teplits]Купить оцинкованную теплицу[/url].
    [url=https://gotartwork.com/Profile/teplica52/211764/]Теплицы от производителя по низким ценам[/url].
    [url=https://www.reddit.com/user/Effective-Pop2661/comments/okz7qv/как_РЅРµ_нужно_делать_сетку_для_огурцов_РІ_теплицу/]teplica52.ru Качественные теплицы от производителя[/url].
    [url=https://speakerdeck.com/teplica52]Теплицы н новгород купить teplica52[/url].
    [url=http://vomske.ru/news/13902-kak_vybrat_mesto_dlya_teplitsy/]Недорогие прямостенные теплицы Волна и ВИТА[/url].
    [url=https://www.reddit.com/user/Teplica52/]Стоимость теплицы[/url].
    [url=https://www.reddit.com/user/Teplica52/]Где купить теплицу из поликарбоната[/url].
    [url=https://folkd.com/user/Teplica52]Большие теплицы из поликарбоната teplica52[/url].
    [url=https://www.plasticsouz.ru/teplica.htm]Теплицы цена Теплица52[/url].
    [url=https://500px.com/p/rega18]Теплицы из поликарбоната купить н новгород[/url].
    [url=https://dzerjinsk.ru/news/gde-zakazat-sovremennye-polikarbonatnye-teplitsy-dlya-ovoshchei-i-yagod]Теплицы цена[/url].
    [url=https://bbpress.org/forums/profile/teplica52/]Купить теплицу дешево[/url].
    [url=https://beacons.ai/teplica52]Теплицы в цены[/url].

  5. [url=https://www.pinterest.com/a79346392/]vc.ru[/url].
    [url=https://www.freecodecamp.org/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://codepen.io/Andy-the-scripter]vc.ru[/url].
    [url=https://amazingradio.com/profile/andy6]vc.ru[/url].
    [url=http://hawkee.com/profile/6515944/]vc.ru[/url].
    [url=https://www.bestadsontv.com/profile/461137/andy-andy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.projectnoah.org/users/a79346392]vc.ru[/url].
    [url=https://savee.it/andy43433/]vc.ru[/url].
    [url=https://band.us/band/94470569]vc.ru[/url].
    [url=https://www.divephotoguide.com/user/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://satori.lv/profile/andy]vc.ru[/url].
    [url=https://cs.trains.com/members/andy43/default.aspx]vc.ru[/url].
    [url=https://crowdin.com/project/andy43]vc.ru[/url].
    [url=https://experiment.com/users/aandy7]vc.ru[/url].
    [url=https://ioby.org/users/a79346392822020]vc.ru[/url].
    [url=https://ko-fi.com/andy937686]vc.ru[/url].
    [url=https://www.beatstars.com/a79346392]vc.ru[/url].
    [url=https://www.adpost.com/u/a79346392/]vc.ru[/url].
    [url=https://linktr.ee/andy4334]vc.ru[/url].
    [url=https://www.viewbug.com/member/andy_0403]vc.ru[/url].
    [url=https://the-dots.com/users/andy-andy-1606651]vc.ru[/url].
    [url=http://hawkee.com/profile/6515944/]vc.ru[/url].
    [url=https://www.babelcube.com/user/andy-andy]vc.ru[/url].
    [url=https://band.us/band/94470569]vc.ru[/url].
    [url=https://www.myminifactory.com/users/andy31]vc.ru[/url].
    [url=https://www.myminifactory.com/users/andy31]vc.ru[/url].
    [url=https://the-dots.com/users/andy-andy-1606651]vc.ru[/url].
    [url=https://www.bestadsontv.com/profile/461137/andy-andy]vc.ru[/url].
    [url=https://www.cakeresume.com/me/andy-886e87]vc.ru[/url].
    [url=https://linktr.ee/andy4334]vc.ru[/url].
    [url=https://www.spigotmc.org/members/andy43.2000177/]vc.ru[/url].
    [url=https://www.renderosity.com/users/id:1476110]vc.ru[/url].

  6. [url=https://fabrika-teplic.ru]Теплицы от производителя по низким ценам[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/]Теплицы из поликарбоната от производителя цены[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#1]Уральские теплицы[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#2]Теплицы из поликарбоната цены отзывы[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#3]Заказать теплицу[/url].
    [url=https://fabrika-teplic.ru/#4]Купить теплицу из поликарбоната от производителя[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *