Да напуснем ли постоянната си работа, за да можем да се отдадем на бизнеса си?

Започването на собствен бизнес е доста интересно и понякога хората нямат търпение да напуснат работата си, за да се отдадат изцяло на бизнеса си. Разбира се има и някои неща, за които трябва да помислите преди да предприемете нещо подобно.

Най-напред помислете за финансовото си състояние. Инвестирали сте много пари в новия си бизнес и не е препоръчително да напускате работата си веднага, защото ако бизнесът ви не потръгне вие не само ще изгубите парите си, но и няма да имате работа, съответно оставате без пари.

Важно е да напуснете работата си в точния момент. Ето и няколко съвета, които да ви помогнат да разберете кога е настъпил той:

Проучване

Направете добро пазарно проучване и преценете дали ще може да изкарвате пари основно от бизнеса си или той ще ви носи само допълнителни приходи. Ако мислите, че ще имате достатъчно клиенти и ще преборите конкуренцията, не бързайте да напускате. Имайте търпение и рано или късно ще се сбогувате с работодателя си.

Правете проучвания всеки месец, за да следите как върви бизнесът ви. Следете пазара, докато вече сте сигурни, че вашият бизнес ще успее.

Финанси

Направете сметка и на финансите си. Помислете колко пари ще вложите в бизнеса и дали ще изкарвате достатъчно от него или ще трябва да останете и на постоянната ви работа, за да си помагате. Освен, че ще инвестирате много в началото, може няколко месеца или дори година да работите на загуба, докато нещата потръгнат.

Ако се налага да инвестирате непрекъснато в бизнеса ви, по-добре се откажете, но ако мислите, че ще успеете, продължавайте с инвестициите, но в никакъв случай не напускайте работата си.

Умения

Няма как да правите проучвания и статистики ако нямате необходимите умения за това. Няма да ви трябват кой знае какви умения, но ако все пак смятате, че няма да се справите, по-добре потърсете помощ.

Погледнете реално на нещата

Спрете с мечтите за момент и погледнете трезво на нещата – ако изкарвате някакви пари от бизнеса си, но те са далеч по-малко от тези, които изкарвате от постоянната си работа, не мислете, че има шансове бизнесът ви да бъде основен източник на доходи. Не се заблуждавайте, защото понякога много хора правят подобна грешка и заради нея губят не само работата, но и бизнеса си.

По- добре съчетайте бизнеса и постоянната ви работа и се радвайте на спечеленото. Недостатък на това е, че ще работите по цял ден и в повечето случаи без почивка, но не спирайте да гледате положително на нещата и продължавайте да вярвате, че бизнесът ви ще се развие и ще стане вашата постоянна работа.