Да си отворим магазин за цветя

Цветята са нещо, което е подходящо за подарък, за добавка към подарък или се купуват често за лично удоволствие и начин да освежим дома си. В цветарските магазини е пълно с красиви цветя и ако сте се замислили и вие да отворите такъв магазин, прочетете следните редове.

Тук сме събрали няколко съвета от Алис, която отвори своя цветарски магазин в Източен Лондон през 2015 година. Алис винаги е харесвала работата си, но от време на време се замисля за собствен бизнес. Въпреки това тя продължава да работи като служител, докато на бял свят не се появява нейната дъщеричка. С това животът на Алис се променя изцяло.

По време на отпускът по майчинство тя забелязва, че в квартала, където живее няма цветарски магазин. Това й дава идеята да отвори такъв магазин и тя я прегръща с всички сили.

В повечето случаи цветята са скъпи, но Алис иска да предлага цветя на всякакви цени, за да обхване по-широк кръг от хора. За целта тя решава да прави различни видове букети – големи, по-малки, с различни цветя.

Освен това тя установява и услугата гъвкав абонамент. Специфицира големината на букета и прави доставки в определен ден до жилището на клиента. Доставките могат да са месечни, седмични или всеки петък – това се определя от всеки клиент.

За да бъдеш успешен в този бизнес, според Алис, трябва да предвидиш колко цветя да заредиш в магазина си според сезона и според празниците, които наближават. От съществено значение е и да имаш винаги допълнително букети и саксии за всякакви поводи.

Поддържането на интериора и екстериора на магазина също са изключително важни. Алис сменя цветовете периодично, като например през есента магазина й се превръща в есенен парк. Тя променя част от цветовете в магазина – сменя местата на саксиите с по свежи цветове със саксии в есенни тонове, цветята, които цъфтят в розово слага по-назад, а отпред нарежда тези, които цъфтят в оранжево.

Типичният ден в живот на един собственик на цветарски магазин изисква ставане рано сутринта и пътуване до борсата за цветя. Трябва да си оставите поне един час време, в който да можете да изберете подходящи цветя.

След това цветята се подреждат в магазина. През целия ден ще разговаряте с клиенти, ще им правите подходящи предложения  за букети и оформление, ще вземате поръчки и ще предлагате абонамент, ако сте решили да предлагате такъв.

Съветите на Алис

Ако искате да сте успешни в бизнеса с продажби на цветя, не се притеснявайте да питате и да извличате колкото можете повече информация. Това ще ви помогне да направите по-добро предложение на своите клиенти.

Имайте предвид, че с времето ще се усъвършенствате, не очаквайте да сте перфектни още в началото. Това не означава обаче, че не трябва да се стремите към по-добро обслужване. Учете се от всяка една ситуация и не позволявайте грешките ви да ви подтискат.

Бъдете честни с клиентите си. Прегръщайте всяка идея, която ви дават и им представяйте точно какво можете и не можете да направите като аранжиране и доставка.

Стартирането на бизнес е голямо предизвикателство и ви трябва подкрепата на вашето семейство. Радвайте се на всяка помощ, която ви предлагат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *