Десет причини за неуспех на работното място

Десет причини за неуспех на работното мястоАко забелязвате, че не успявате да постигнете целите и успехите, на които се надявате в службата, обърнете внимание върху причините за това.  Ето ги и тях:

1. Нямате точна цел

Дори да тичате по цял ден из службата и  да вършите куп задачи, няма да имате успех, ако не сте наясно с крайната цел на своите действия. Как да постигнете нещо, което не съществува в природата? Ако нямате цел – всичките ви действия са безсмислени.

2. Не сте наясно за смисъла

Важно е да имате точна цел, към която да се стремите, но още по-важно е да разберете, какво ще ви даде постигането й. Целта ви трябва да бъде смислена, точна, изпълнима и да имате желание да я постигнете. В противен случай винаги ще имате вътрешна съпротива да постигнете успех.

3. Нямате план

Не можете да постигнете нищо, ако не сте наясно, как точно трябва да го направите. Направете си подробен план, състоящ се от етапи, разбити на конкретни стъпки. Сега вече ще знаете стъпка по стъпка как да постигнете желаното. Остава само да започнете с изпълнението на плана.

4. Възможностите ви не отговарят на желанията ви

Не бива да сте прекалено самоуверени в своите възможности. Имайте вярна преценка за своите умения. Това не значи, че не можете да си поставите амбициозни цели – просто имайте предвид, че със сигурност ще има умения, с които още не разполагате и които ще се налага да придобиете. Помислете за това още по време на съставянето на плана за постигането на целите си.

5. Не сте уверени в себе си

От друга страна, ако подценявате своите възможности, може да не се решите да опитате нови успешни действия. За да разберете, дали можете да направите нещо или не, трябва да се опитате. Може да се окаже, че с лекота правите нещо, което дълго време сте се опасявали да започнете.

6. Не се учите от своите грешки

Не бъдете от хората, които за всяка своя грешка започват да обвиняват другите. Всяка грешка е урок, който трябва да анализирате. Ако разберете причините за неуспеха си, по-лесно ще намерите верен начин на действие. Не е зле да анализирате и чуждите грешки, например тези, които колегите ви допускат, за да не ги правите и вие.

7. Не се вслушвате в съветите на другите

Много хора смятат, че показват слабата си страна и се представят като некадърници, ако се вслушват в чужди съвети. Разбира се не трябва постоянно да се водите по чуждия акъл и да следвате всички съвети, които ви се дават, но ако последвате съвета на някой професионалист, може да си спестите доста напразни усилия.

8. Притеснявате се, че ще ви откраднат идеята

Понякога хората се притесняват да споделят нещо, защото смятат, че поредната им гениална идея ще бъде открадната от колеги или конкуренти. Пазенето на добри идеи и професионалните ви тайни не трябва да става основната част от дейността ви. Трябва да се развивате и доказвате, а затова ще се налага да споделяте идеите и вижданията си и да показвате на хората, какво и как правите.

9. Изморени сте

Ако сте изтощени физически или психически, не можете да очаквате да вършите някаква продуктивна работа, какво пък остава за постигане на цели и успех в службата. По-добре си вземете отпуск, разтоварете се от стреса и проблемите и се върнете на работа отпочинали и свежи.

10. Страхувате се да успеете

Колкото и да е странно, съществува и страхът от успеха. Понякога човекът вътрешно не иска да постигне целите си (и не ги постига), защото се притеснява, какво ще прави, когато успее. Несигурността в бъдещето е голяма спънка за успеха. Обмислете предварително този въпрос за себе си, за да знаете, към какви върхове ще се стремите след като сте постигнали целта си.

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

24 Comments to “Десет причини за неуспех на работното място”

  1. O que devo fazer se tiver dúvidas sobre meu parceiro, como monitorar o telefone celular do parceiro? Com a popularidade dos telefones inteligentes, agora existem maneiras mais convenientes. Por meio do software de monitoramento do telefone móvel, você pode tirar fotos remotamente, monitorar, gravar, fazer capturas de tela em tempo real, voz em tempo real e visualizar telas do telefone móvel. https://www.xtmove.com/pt/how-to-monitor-my-partner-cell-phone-without-target-phone/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *