Закупуване на бизнес в затруднения или в процес на ликвидация

Може би някога сте получавали изгодно предложение за закупуване на бизнес. Но когато става въпрос за закупуване на бизнес, в който има известни затруднения, това може да се отрази зле и на вас. Един от начините за закупуване на такъв бизнес, е да го купите от неговият администратор или ликвидатор. Идеята е да го завъртите така, че да си върнете инвестицията и да увеличите печалбата.

За да го направите правилно и да не изгубите вашите инвестиции, трябва да знаете няколко неща относно този бизнес, който обмисляте да купите. Ако бизнеса вече е на загуба, трябва да бъдете честни със себе си и да прецените дали имате нужните знания и умения, за да направите отново печеливш.

Като цяло закупуването на такъв бизнес може да изглежда привлекателна идея за стартиране на бизнес без да влагате големи инвестиции, но в повечето случаи има толкова много уловки, че може да стане невъзможно да си върнете дори и парите, които сте вложили.

Проучете дали няма допълнителни такси, които трябва да се плащат с течение на времето, също така дали бизнеса няма задължения към някой.

Част от другите ситуации, с които трябва да се справите са персонала и доставчиците.

Закупуването на бизнес означава, че можете да се възползвате от това да разполагате с опитен екип и установени доставчици, но закупуването на бизнес, който е в застой означава, че няма да можете да се възползвате от нито едно от тези предимства.

Връзките може да се окажат в окаяно състояние, особено ако бизнеса има задължения към доставчиците. Персонала може и да е демотивиран. Има голяма вероятност всички служители да са готови да напуснат, а доставчиците да откажат категорично да работят с вас.

Ако закупувате бизнес, който е в затруднение или в ликвидация, трябва да направите всичко възможно, за да проучите кое е довело до това му състояние, да намерите колкото може повече информация, за да не повтаряте същите грешки на човека, който е бил собственик на бизнеса преди вас.

Има вероятност бизнеса вече да няма пазар или услугите, които предлага да не се търсят. Може да се е случило така, че обектите да са разположени на неподходящи места. При всички положения, имайте предвид, че трябва да вложите малко повече пари за рекламирането на вашият нов бизнес и да обърнете внимание на клиентите, че бизнеса се управлява от други хора и съответно условията са много по-добри.

Закупуването на бизнес е едно от най-рискованите начинания. Ако зависите от възвращаемостта на средствата, които сте вложили в този бизнес, предпочетете да не закупувате фирми, които са в окаяно състояние и се подсигурете със стабилен бизнес, с който ще си възвърнете вложените инвестиции и ще имате достатъчно висока печалба от него.

8 Comments to “Закупуване на бизнес в затруднения или в процес на ликвидация”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *