Започване на втора работа: плюсове и минуси

second-jobИмаше време, когато работата на две места бе нещо познато най-вече за хората с непълна заетост и тези с много ниски доходи.

Днес, дори и работещи професионалисти могат да закъсат за пари, и хора от всички области допълват основния си доход с такъв от втора, допълнителна работа. За някои, втората работа не е само начин за изкарване на допълнителни пари, но също така и възможност за развиване на нови умения.

Експертите съветват внимателно да прецените плюсовете и минусите на това да работите на две места, преди да вземете окончателно решение дали да го направите.

ПЛЮСОВЕ

Пари: Това все още е най-важната причина хората да поемат допълнителна работа. С увеличението на цените на природния газ и здравноосигурителните премии, допълнителните доходи може да се окажат спасителен пояс за много хора.

Сигурност: “Много специалисти днес гледат на втората работа като резервен вариант, защото усещат (и това усещане е правилно), че основната им работа не е напълно сигурна”, споделя Джон Маккий, президент и основател на BusinessSuccessCoach.net и автор на Career Wisdom.

Свобода: втората работа или кариера може да донесе психологически ползи, като например чувството да не сте обвързани само с една компания, казват експерти.

Нови умения: Ако обмисляте смяна на кариерата, но не можете да се решите на това предизвикателство, втората работа на непълно работно време може да се окаже един добър начин да разберете дали бихте се справили в друго амплоа, както и да развиете своите предприемачески умения, казва Маккий.

МИНУСИ

Време: Наистина ли искате да прекарате 10 или 20 часа седмично на друга работа, да не говорим за пътуването до работното място и разочарованието на хората, които искат да прекарват повече време с вас.

Конфликт на интереси: Консултирането на пряк (или дори косвен) конкурент може да ви постави в рискована ситуация, според J. Daniel Мар, управляващ директор на адвокатска кантора Hamblett and Kerrigan. “Това е голям проблем в областта на софтуерния бизнес и индустрии, където можете да използвате част от това, което сте научили от основния си работодател”, казва Мар. “Работодателите настояват, че имат права върху интелектуалната собственост.”

Ефективност: Една от причините много работодатели да гледат с подозрение на хората, занимаващи се с допълнителна работа е страха, че те са подложени на голям стрес и няма да са на 100% ефективни. Някои компании могат да изискват вашето пълно внимание, дори извън работните часове.

Недоволни работодатели: Дори ако компанията позволява втора работа, супервайзорите може да не харесат идеята. “Някои ще кажат гневно:” Ние плащаме този човек X долара на година и все пак не са му достатъчни? “” коментира J. Daniel Мар.

СЪВЕТИ

Ако обмисляте започването на втора работа, експертите препоръчват да следвате тези три съвета:

Изберете различна област: Така ще се намали рискът от претоварване и конфликт на интереси. Например медицинска сестра, която поддържа уеб сайтове, или пък маркетингов специалист, който преподава музика или застрахователен брокер, който работи допълнително като ландшафтен архитект са по-безопасни варианти.

Проверете как стоят нещата с HR (отдел „Човешки ресурси): Много компании имат политики относно започването на втора работа. Но дори и да нямат, най-разумно би било да се уверите, че втората ви работа няма да доведе до конфликт, особено ако обмисляте професионална работа на непълно работно време или такава, която е свързана с вашата работа на пълен работен ден, казва още Мар.

Помислете защо го правите: “Допълнителните доходи са добра причина, но е най-добре, ако втората ви работа е част от един общ план за кариерно развитие”, казва Маккий. “В противен случай рискувате да загубите позициите си не само на основното си работно място.”

2 Comments to “Започване на втора работа: плюсове и минуси”

  1. [url=https://tepliciveka.ru]Прямостенные теплицы от производителя купить.[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *