Защо е важно първо да работим за работодател и едва след това за себе си

Защо е важно първо да работим за работодател и едва след това за себе сиПовечето българи във Великобритания, и не само, мечтаят да имат собствен бизнес и да работят за себе си.

Преди вдигането на ограниченията на пазара на труда за българи и румънци в началото на миналата година, голяма част от сънародниците ни упражняваха именно собствен бизнес.

Сега обаче нещата са по-различни, имаме свобода и дори да искате да работите за себе си, имайте търпение. Не бързайте и поне в началото започнете работа за друг работодател.

Ако смятате, че това не е нужно и може да се хвърлите направо в дълбокото, в тази статия ще ви представим няколко причини, които ще ви убедят, защо е важно първо да работите като служител и едва след това да започнете работа за себе си като самонаето лице.

Ще ви трябват пари, преди да започнете да правите още пари

Без значение какъв бизнес сте решили да започнете, преди това ще се нуждаете от някакъв начален капитал. Ако нямате заделени пари или пък са прекалено малко, ще трябва да съберете достатъчно. Това ще стане най-бързо и лесно именно като работите, в случая за работодател. Започнете работа, поработете известно време докато съберете капитала и стартирайте мечтания си бизнес, но не бързайте да напускате старото работно място, поне не и докато не ви потръгне.

Ще се научите да ходите, преди да започнете да тичате

Ако наскоро сте завършили университета, вие все още нямате изградени трудови навици и опит, определено ще ви е трудно да започнете сериозен бизнес. По-добре е да поработите известно време в корпоративна среда, в която да пораснете и да узреете като професионалист, преди да започнете да работите за себе си. В началото неизбежно ще правите грешки, а в частния бизнес една погрешна стъпка може да бъде фатална.

Ще придобиете безценен опит

Ако мечтаете да изградите империя един ден, то поне вижте как е изобретено колелото – не е нужно да го измисляте наново. Без значение в каква компания ще започнете работа, пак можете да научите много за това как се продават продукти, как се прави маркетинг и пи ар, как се прави подбор на персонал и т.н. Всичко полезно, което научите докато сте наемен работник, един ден ще можете да приложите в собствената си фирма.

Ще се научите да работите с хора

За да бъдете добър лидер, първо трябва да бъдете добър последовател. По-добре е да тръгнете от най-долното стъпало в една йерархия и да вървите нагоре, отколкото да започнете работа направо като шеф без да сте научени как да работите в екип и с всякакви хора.

Ще си намерите много потенциални ментори

Ако сте работили известно време за дадена компания и някой ден решите да направите частна фирма с подобна дейност, то вие вече ще сте си създали кръг от познати хора, които биха могли да ви помогнат и да ви подадат ръка по един или друг начин.

Ще се научите да поемате рискове и да ги преценявате

Когато работите за друг можете да си позволите по-сериозни рискове, които иначе едва ли бихте предприели ако се отнасяха за собственият ви бизнес. Тук имате правото да сгрешите, докато иначе една грешка може да ви струва всичко, което сте започнали и дори изградили.

Ще се научите да цените свободата си

Преди да започнете собствен бизнес, трябва да поработите на пълен работен ден, за да видите, че предприемачеството дава повече въздух, гъвкавост и свобода да разполагаш с времето си. В същото време частният бизнес е труден и не е за всеки. За да успеете в частния сектор, трябва бъдете по-отдадени и да сте готови да се трудите упорито през почивни дни, ваканции, празници, вечери и т.н.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *