Защо е добре да кандидатстваме с различни CV-та за различните позиции?

Защо е добре да кандидатстваме с различни CV-та за различните позиции?Евелина Средовска,

www.thebestjobever.co.uk

Когато пишем CV за някоя работна позиция, ние се опитваме да демонстрираме на работодателя, че имаме всички умения и познания да се справим със задачите й. Но когато кандидатстваме за различни позиции и компании, съвсем логично е работодателите да искат различни неща от кандидатите, независимо че предлаганите длъжностни позиции могат да са доста сходни.

Нека да разгледаме един пример. Имаме обявена позиция „продавач-консултант” (Sales Assistant) в Primark и същата позиция в Marks and Spencer. За да бъдете продавач-асистент или консултант в Primark, трябва да умеете да правите няколко неща едновременно – да работите бързо, да сте динамичен, приятелски настроен и винаги готов да помогне. И точно тези са и уменията, на които трябва да наблегнете, когато пишете своето CV.

Ако погледнем кариерния уебсайт на Marks and Spencer, първата разлика, която забелязваме, е, че тази същата позиция от по-горе е с малко по-различно име – Customer Assistant. Всичко в длъжностната характеристика на тази позиция е фокусирано върху клиента. Говори се за презентация на продукта, продажби, познания за продаваните продукти, отбелязано е даже, че кандидатите за работа трябва да са едва ли не “влюбени” (passionate) в продуктите. В този случай нещата, на които трябва да акцентираме в нашето CV, са качеството, изключителното ни умение да обслужваме клиентите на високо ниво, както и “любовта” към компанията и продуктите й.

Ако се замислим за момент, позицията е една и съща, но разликата идва от компанията и нейните правила за търгуване, бизнес и въобще – цялостна атмосфера. Затова и ние трябва да представим само валидна и важна за кандидатурата ни информация. От изключително значение е да се чете много внимателно какво точно иска работодателят.

Следващата стъпка е да добавим тези практични думички в CV-то или мотивационното писмо. Когато говорим за различни CV-та, нямаме предвид напълно различни – това би било невъзможно и най-вече непрактично.

Тук имаме предвид смяната на думи, фрази или изречения, за да добавим най-свързаната и логична информация на нашия документ. Нашата цел са няколко неща: да имаме всички нужни думички за компютърния софтуер, през който се “сканират” CV-тата (Talent Management Software), да можем да покажем на работодателя, че имаме нужните умения, както и да покажем, че сме направили усилие, когато сме кандидатствали за съответната компания. Последното е от голямо значение, защото остава позитивно впечатление и ни откроява от останалите.

Когато започнете да правите вашите CV-та, не се доверявайте на CV Builder-ите! Ако не сте чували за тях преди – това е просто онлайн формуляр, който се попълва, а формулярът прехвърля информацията във формата на CV. Структурата на CV-тата е идентична, а единственото позитивно нещо за този формуляр е, че има проверка на правописа. Работодателите определено не харесват CV-та, които са направени със CV Builders, защото те не изглеждат достатъчно професионални, еднотипни са и не могат по никакъв начин да покажат, че кандидатът е правилни ят човек за работата.

Направете CV-то си (по възможност) без помощта на подобен софтуер, като крайната цел там е то да изглежда ясно и лесно за четене.

Другото нещо, на което трябва да наблегнете в него, са изискванията на работодателя. Не изпращайте едно и също CV навсякъде, защото един професионалист от отдела по “Човешки ресурси” може лесно да разбере кога сте положили усилие и кога не.

Източник: в. „БГБен“

One Comment to “Защо е добре да кандидатстваме с различни CV-та за различните позиции?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *