Защо CV-то ви не ви осигурява интервюта

1Търсенето на работа не е лесна задача. Ако обаче изпращате много повече CV-та, отколкото получавате обаждания за интервю, значи определено имате някакъв проблем с вашата автобиография. Все пак тя е първото нещо, което работодателят вижда и тя трябва да ви представя във възможно най-добрата светлина.

Ето и кои са грешките, заради които CV-то ви веднага ще отиде в графата отхвърлените кандидати:

1. Прекалено е общо. Ако вашата автобиография звучи като на всеки друг кандидат, определено няма да ви се обадят. Вашето CV трябва да покаже, че вие сте по-различен кандидат от другите и че заслужавате повече внимание от тях.

2. Изброявате задължения и отговорности, а не постижения. При един пазар на труда, в който има изобилие от кандидати, вашата поредица от длъжностни характеристики няма да ви спечели интервю. Това, което ще го направи обаче е, ако изброите какво сте постигнали на предишните си работни места.

3. Не е четливо. Всичко в автобиографията ви трябва да бъде ясно още от пръв поглед. Най-важните неща трябва да са на преден план. Никой няма да иска да чете CV, което не е ясно и четливо.

4. Започвате с образованието, а не бившите работни места. Работодателят се интересува най-много от това, което го засяга – вашият трудов опит. Най-добре започнете с изброяването на предишните си работи, а чак след това местата, където сте учили.

5. Липсват дати. Ако не сте написали откога докога сте работили в определена фирма, това определено не говори добре за вас – сякаш автобиографията ви е направена наполовина. Конкретизирайте всичко с ясни цифри.

6. Включва всичко, което някога сте правили, а не само най-важните моменти. Колкото по-дълга е вашата автобиография, толкова по-малко вероятно е работодателят да види това, което вие искате да изпъкне. Обикновено работодателят преглежда едно CV за около 20 секунди, така че се постарайте да акцентирате достатъчно силно на най-важните неща, за да може той да ги види през това време.

7. Включва прекалено субективни описания. Ако в автобиографията си се описвате като човек с „големи лидерски умения“ или „творчески новатор“, това едва ли ще се хареса на този, който го чете. Подобни субективни описания не могат да дадат точна информация за вас и в повечето случаи звучат сякаш се хвалите прекалено много и неоснователно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *