Какво да правим, ако клиент откаже да ни изплати фактура

Към момента голяма част от българите в Обединеното кралство работят за себе си като самонаети лица. Това вероятно ще се промени за някои от тях след края на 2013 година, когато ограниченията на трудовия пазар ще се вдигнат, но засега нещата все още стоят по този начин.

Когато работим като самонаети и извършваме определени услуги срещи заплащане за други хора, винаги има риск да попаднем на недобросъвестни клиенти, които могат да откажат да ни изплатят фактурата, която сме им издали или да ни бавят с плащането.

В такива случаи можем да предприемем няколко неща, но преди всичко трябва да покажем на лицето, което ни дължи пари, че няма да се откажем просто така от тях. Един от начините за това е да продължите да изпращате фактури периодично, докато не ви бъдат изплатени.

Друг вариант е да се свържете с лицето по телефона или да се срещнете лично и да поговорите. Изяснете кога и как ще му е удобно да ви плати. Ако е в затруднено финансово положение, предложете компромисен вариант за изплащане на сумата на няколко равни части. Важното в случая е да постигнете консенсус и да си получите заработените пари.

Ако постигнете успех до тук, следвайки само горепосочените стъпки, трябва да сте доволни и занапред винаги да имате едно на ум за това с какви хора работите и как ще става плащането. Не бързайте да отписвате проблемните клиенти, ако искате можете да продължите да работите с тях, но ги уведомете, че ще трябва да ви заплащат сумата за услугите, които извършвате предварително или се споразумейте да ви се дадат половината от парите в началото и другата половина в края.

Понякога обаче, само изпращането на фактури и контакта с проблемните клиенти не решава проблема. В такива случаи може да направите следните неща:

Примирявате се с факта, че няма да си получите заработеното, занапред подбирате изключително внимателно хората, с които работите и намирате компромисни за двете страни варианти за получаване на плащането. Това ви остава като лошо преживяване, от което сте научили много. Този вариант е подходящ, ако нямате време и желание да се разправяте и сумата, която не ви е изплатена е малка.

Продайте фактурата си на компания за събиране на дълговете. Така ще получите малка част от парите си директно от компанията, а тя от своя страна ще се занимае с проблемния клиент. Тук хубавото е, че вие не трябва да правите нищо ангажиращо, взимате си част от парите и си отивате. Клиентът остава проблем на компанията. Вариантът е подходящ, ако нямате време за губене, но ви се дължи сравнително висока сума пари.

Можете да заведете и съдебно дело срещу съответното лице, това може да се направи в случай, че ви се дължат повече пари и имате повече свободно време. Все пак този вариант отнема доста време и разходите по делото може да излязат доста. Освен това, никога не е сигурно, че съдията ще отсъди във ваша полза и ще получите парите си, но ако спечелите, ще получите парите си по един или друг начин.  Ако дължимата сума е до 5000 паунда (3000 паунда за Шотландия), можете да заведете дело по процедурата за малки искове.

Това са възможните начини, по които можем да процедираме, в случай, че не ни се изплати фактура. Все пак не трябва да се тревожите толкова, ако ви се случи подобно нещо, няма самонаето лице, което да не се е сблъсквало с подобен проблем. Важното е да подбирате внимателно клиентите си и хората, с които работите и да измислите компромисно решение за това как да стават плащанията на клиентите. Половината сума предварително, а останалата след като свършите работата е много добър вариант, на който повечето хора биха се съгласили.

6 Comments to “Какво да правим, ако клиент откаже да ни изплати фактура”

 1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]скликивание рекламы конкурентов[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]как определить скликивание в яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]директ скликивание[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]директ скликивание[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликивание рекламы директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]яндекс директ скликивание[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]защита от скликивания яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]скликивание яндекс[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]скликивание яндекс[/url].

 2. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!
  https://englishmax.ru/

 3. darknet drug links [url=https://mydarkmarket.com/ ]dark web drug marketplace [/url] drug markets onion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *