Какво да правим, ако критикуват работата ни постоянно

1Непрекъснато се намираме под критичните погледи на околните и до определена степен сме зависими от насочената към нас критика. Съществуват много психологически похвати, които ни позволяват да се справим с критиката и да я използваме в наша полза.  Да видим кои са основните неща, които не бива да забравяме, когато ни критикуват:

  • Не трябва да бързаме да отговаряме на критиките

Напълно нормално е при отправени критики към нас, първата ни реакция да се обидим и обезсърчим. В такива случаи не трябва да бързаме да отговаряме. Бързата реакция може да разгорещи обстановката и само да ни донесе повече неприятности.

  • Не бива да приемаме нещата лично

Ако критиката е насочена лично към нас и няма никакво отношение към работата ни, може изобщо да не й обръщаме внимание. Не трябва да забравяме, че хората често нямат нищо против нас, може би в момента просто не са в настроение поради някаква причина. Ние никога няма да разберем причината за това, но всъщност, така дори е по-добре.

  • Второто мнение по въпроса може да ни бъде от полза

Когато има насочена към нас критика, винаги можем да помолим свой колега или приятел да я чуе или види и да се изкаже. Ако има нещо в критиката, за което и колегата ни е съгласен, трябва да обърнем внимание, но ако според него и нас няма нищо съществено, можем да я игнорираме.

  • Препоръчително е да отговаряме само на тези критики, на които си струва да се отговори

Хубаво е да отговаряме само на критиката, на която ни се струва добре да се отговори. Не трябва да реагираме по никакъв начин на критиката, отправена към нас анонимно, агресивно или неоправдано.

  • Приемаме критиката и се поправяме

Когато има отправена критика към нас е добре да я анализираме и да разберем откъде изобщо идва тя. Също да помислим наистина ли тя е напълно неоправдана и дали всъщност в нашата работа наистина няма нещо, което да подобрим? Ако е така, приемаме критиката, поправяме пропуските си и продължаваме напред.

Критиката може да помогне на всеки да намери слабите места в своята работа, тя ни помага да се учим от своите грешки. Получаването на критики може да бъде доста неприятно за всеки, но трябва да преминем през този етап, особено ако искаме да израснем като специалисти.

One Comment to “Какво да правим, ако критикуват работата ни постоянно”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *