Какво да правим, ако не харесваме работата си

1Ако ставате с нежелание всяка сутрин след като звънне алармата и се чудите как ще изкарате поредния работен ден, вероятно както много хора, и вие не харесвате работата си. Напускането не е вариант, защото финансовото ви положение не го позволява и се чудите дали да продължите да се самоизмъчвате или да бъдете без пари за неизвестно колко време. След като се разсъните и изпиете кафето си, вземате разумното решение, че трябва да отидете на работа с мисълта, че днешният ден може да е по-добър. Хубаво е да се настроите позитивно, но още по-добре ще бъде ако превърнете тези ваши мисли и желания в реалност.

В следващите редове ще ви дадем няколко съвета, от които може и да не заобичате работата си, но поне ще ви помогнат да я понасяте по-лесно, поне докато не откриете нещо друго, което ще ви харесва да вършите.

  • Завържете приятелства

Когато не виждате приятни лица на работното си място, то изглежда много по-зле отколкото всъщност е. Опознайте колегите си и завържете приятелства с хората, които ви допадат. Така колкото и непоносима да е работата, времето прекарано сред приятели и разговори с тях ще ви помогне да се справите с нея.

  • Забавлявайте се

Намерете начин да се забавлявате на работното място. Ако работите пред компютър, може да влезете във Facebook или Skype, за да си пишете с приятели, но все пак не прекалявайте и преди всичко вършете работата, за която са ви наели. В случай, че пред вас нямате компютър можете да си пуснете тиха музика от телефона, да си направите планове за уикенда или след работа, да се забавлявате с колегите, ако сте се сприятелили с тях и т.н.

  • Бъдете позитивни

За да минават дните ви на работа по-бързо и приятно, вие самите трябва да се настроите позитивно. Мислете само за положителни неща и не вземайте нищо прекалено на сериозно. Каквито проблеми и предизвикателства да имате в службата, приемайте ги с усмивка на лице и не се стресирайте излишно.

  • Мотивирайте се

Ако длъжността, която изпълнявате не ви харесва, но по-високите постове в компанията ви привличат, значи е време да се мотивирате и да започнете да вършите работата си по-добре от всеки. Покажете, че сте отдадени, колкото и да не ви харесва – мислете за повишението и как най-накрая ще ходите на работа с усмивка. Ако не сте достатъчно мотивирани, не искате да работите в компанията или въпреки усилията не получавате повишение, значи може би наистина е време да помислите за смяна на професията.

  • Замислете се какво всъщност искате да правите

След като не вършите това, което ви харесва, докато сте на работното място можете да се замислите какво би ви харесало да работите. Когато вече имате идея каква е вашата мечтана работа се замислете дали имате уменията и качествата да я вършите  и ако това не е така, започнете да отделяте по малко време всеки ден, когато нямате толкова много служебни задължения, за да се информирате докато не сте напълно подготвени – тогава можете спокойно да кандидатствате за желаната работа и ако ви харесат, да напуснете настоящата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *