Какво е „самонаето лице“ (self-employed)

Почти всеки втори човек иска да работи за себе си, a Великобритания предлага много добри възможности за развиване на собствен бизнес. В момента голям процент от българите в страната развиват собствен бизнес с помощта на фирма (LTD) или като самонаети лица.1056eb5 Какво е да си самонаето лице? По правилата, определени от HMRC, самонаето лице е лице, което продава стоки или предлага услуги, с продажбата на които си осигурява достатъчно средства за живот.

Продажбите от време на време, с които се предлагат стоки, които не са му нужни, например разпродаване на стари или непотребни вещи онлайн или на карбут, но не осигуряват основните доходи, необходими за живеене, не определят лицето като „самонаето“.

Най-вероятно вие сте самонает лице ако:

 • Сам управлявате бизнеса си и отговорността за успехите и неуспехите е ваша
 • Имате няколко клиента едновременно
 • Можете да решавате по колко, кога и как да работите
 • Можете да наемете хора, които да ви помагат или да работят за вас
 • Сам предоставяте екипировката и продуктите, с които работите
 • Вие сте отговорен за завършване на незадоволителна, не добре свършена работа
 • Можете да смените договорената фиксирана цена за работата, която извършвате
 • Продавате стоки или предлагате услуги, включително и онлайн, които ви осигуряват достатъчно средства за живот

Много от тези условия са налични и когато имате отворена фирма (LTD), но разликата е, че ако работите като фирма, тогава вие се явявате и управител, и работник в нея.

Едновременно можете да работите като самонаето лице и като служител в друга фирма. Например сутрин работите за друг човек, а следобедите работите за себе си.

Продажба на стоки или предлагане на услуги

Ако предлагате определени стоки или услуги, вашата класификация е като търговец, следователно – самонает.

Като търговци се считат лицата, които продават регулярно с цел печалба, произвеждат стоки и ги продават с цел печалба, продават онлайн, на карбут или чрез обяви регулярно с цел печалба, печелят комисионни от продажбите си, печелят от услугите, които предлагат.

Кога продажбата на стоки не се брои за „продажба“?

Когато продавате вещи, които не искате, например никога не сте ги използвали и няма да ги използвате или такива, които вече не са ви нужни, но не искате да изхвърляте, и ги продавате без да очаквате печалба от тях, тогава това не се смята за продажба с цел печалба. Не можете да използвате загуби, които правите за своето хоби, за да намалите данъците си.

Какво е нужно да направите?

-1x-1За да започнете да работите като самонаето лице, трябва да се регистрирате в данъчните служби (HMRC) като такова. Това ще ви увери, че вие плащате правилния размер такси и вноски за национален осигурителен номер. Трябва да пазите всички данни за приходи и разходи, които имате във връзка с вашия бизнес. Трябва да данък всяка година. Обикновено данъка се плаща на два пъти – до 31 януари и до 31 юли.

Трябва да се регистрирате по ДДС, ако вашият бизнес оборот е над £83,000 годишно. Можете да се регистрирате и по желание при по-малък оборот, ако това е добре за бизнеса ви, например ако работите за друг, регистриран по ДДС, бизнес или искате да си върнете таксите по ДДС.

Трябва да се регистрирате по схема на строителната индустрия (CIS), ако работите на строителни обекти като изпълнител или под-изпълнител.

За да направите всичко това, е добре да се обърнете към квалифициран счетоводител, или да поддържате нивото на вашите знания и да опреснявате информацията, която имате, като се регистрирате за получаване на и-мейли за новостите при самонаети лица към сайта на HMRC

6 Comments to “Какво е „самонаето лице“ (self-employed)”

 1. Быстромонтируемые строения – это новейшие сооружения, которые различаются высокой быстротой возведения и гибкостью. Они представляют собой постройки, образующиеся из предварительно изготовленных компонентов или же блоков, которые способны быть быстро смонтированы на территории стройки.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija.ru/]Строительство быстровозводимых зданий из металлоконструкций[/url] отличаются гибкостью и адаптируемостью, что дает возможность легко преобразовывать и модифицировать их в соответствии с потребностями заказчика. Это экономически продуктивное а также экологически надежное решение, которое в последние годы заполучило широкое распространение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *