Какво представляват професионалните квалификации (NVQ)?

Професионалните квалификации предлагат практически програми за обучение, които ви помагат да опознаете специфични неща за дадена работа. Има много и различни професионални квалификации, разпределени в нива от Входно ниво до ниво 8. Различните нива и това какъв вид работа можете да си намерите с дадено ниво вижте тук.

Професионалните курсове са направени така, че да ви помогнат практически да разберете естеството на вашата работа. Професионалните квалификации могат да ви помогнат да придобиете умения, с които да започнете работа, да прогресирате в настоящата си кариера или да продължите към по-високо ниво на обучение.

Квалификациите включват:

 • професионални предмети, които са свързани с основни неща като бизнес, инженеринг, информационни технологии, здраве, социални грижи
 • практически професионални курсове (често наричани технически или професионални програми), които водят до специфична заетост – фризьорство, водопроводни професии, инженеринг
 • стаж – когато се обучавате на мястото, на което работите и ви се плаща по време на обучението.

Професионални предмети

Това са главни квалификации, които развиват практическите умения и знания, свързани с работата. Обучение по професионални предмети се предлагат в училищата и колежите и включват значителен брой дейности. Обикновено оценяването е на базата на практически и писмен изпит.

Професионални курсове

Професионалните курсове често биват наричани технически или професионални програми. Те предоставят обучение и квалификации в специфични области, например фризьорство, водопроводни услуги, обучения за професионални готвачи. Тези курсове се предлагат най-вече в колежите за по-нататъшно обучение. Обикновено курсовете са практически и включват обучение в реални ситуации, с реални клиенти.

Стаж

Стажуването се предлага от работодателите, които обучават работниците си на специфичните умения за дадена професия в тяхната компания. Със работата като стажант, вие ще прекарате повечето от своето обучение на работното си място, придобивайки специални умения, като ще бъдете подкрепяни от специалист.

Group of charity shop volunteersКога и как може да се вземе професионална квалификация?

Някои училища предлагат професионални квалификации заедно с другите предмети преди да завършите училище, има и квалификации, които се предлагат след завършването на 11-та година от обучението ви в училище или в друго училище или колеж и на други места, предлагащи професионално обучение.

В училище можете да вземете професионална квалификация като отделна форма на обучение или в комбинация с друга форма на обучение.

Професионалните квалификации са разработени в партньорство с работодатели, университети и професионални или търговски организации. Това ви дава възможност да развиете уменията, които са нужни на дадения работодател. С професионално обучение може също така да придобиете знанията, от които се нуждаете, за да продължите към обучение към по-високо ниво. Често работодателите насърчават техните работници да придобият професионална квалификация, докато са на работа.

Професионална квалификация спрямо друго обучение

Нивата на различните професионални квалификации ви дават достъп до различни опции за кариерно развитие, в зависимост от придобитото ниво – колкото по-високо ниво имате, толкова по-квалифицирана работа можете да си намерите. За сравнение – първите нива на професионалните квалификации са равни на нивата, които сте взели в училище, средните нива се равняват на придобити умения чрез стаж, а високите нива са сравними с университетско обучение и съответната диплома.

Технически нива на квалификации

Някои са познати като технически нива на квалификации. Те ви подготвят за специфична техническа работа. Те са предпочитани от работодателите и това са:

 • Агрономия, градинарство и грижа за животните
 • Изкуство, медии
 • Бизнес администрация и законодателство
 • Детско развитие
 • Конструкция, планиране и подобряване на сгради
 • Инженерство и технологии на производството
 • Здраве, обществени услуги и грижа
 • Информационна и комуникационна технология
 • Пътуване, свободно време и туризъм
 • Търговия на дребно и търговско предприятие

Техническа научна степен бакалауреат

Тази техническа степен се придобива, ако студента или този, който се обучава, завърши напреднало 3 ниво, което включва:

 • Одобрено техническо ниво
 • Ниво 3 в математиката
 • Завършен допълнително даден проект

Студентите с техническа степен имат право да кандидатстват по технически позиции и по високи нива в стажуването в широк спектър от индустриалния сектор. Алтернативно, те могат да влязат и в университет за професионално обучение.

Някои съществуващи нива 3 от професионалните квалификации са преименувани като Applied General Qualifications, и са за студенти, които искат да придобият специални професионални умения като бизнес, инженерство или информационни технологии. Някои университети ги признават като входни изисквания за някои видове курсове.

Присъединете се към Фейсбук групата ни, за да научавате нови и полезни неща свързани с работата и кариерното развитие.

14 Comments to “Какво представляват професионалните квалификации (NVQ)?”

 1. I read this article fully concerning the resemblance of most up-to-date and preceding technologies, it’s awesome article.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *