Как да впечатлим началниците си докато стажуваме

1Живеем във времена, в които става все по-трудно за младите хора без опит да си намерят работа. Все пак възможности за стаж има, а те са от съществено значение за стартирането на кариера след дипломирането. Повечето младежи смятат, че след като са започнали да стажуват в някъде вече едва ли не са наети на работа, но в действителност много малко стажанти се сдобиват с работа на пълно работно време след като стажът им завърши.

Голяма част от стажантите не се възползват максимално от своите възможности по време на стажа и като цяло подценяват неговата роля по отношение на бъдещия им успех. Доста от тях решават да си пестят усилията, защото получават малка, а понякога никаква заплата. Но въпреки това те трябва да се стараят, защото всеки стажант има възможността да превърне временният си стаж в постоянна работа, ако съумее да впечатли началниците си. Ето и няколко насоки по темата:

1. Никога не закъснявайте

Винаги пристигайте в офиса на време, дори малко по-рано. Няма значение дали работите в малка фирма или в голяма компания, защото все някой ще забележи, ако редовно закъснявате. Във ваш интерес е да сте сред първите, които пристигат сутрин и да сте от последните, които си тръгват вечер.

2. Обличайте се подходящо

Някои стажанти не смятат, че облеклото им е от голямо значение. Добре е да знаете обаче, че има три основни категории за обличане – за бизнес средите, за по-творческите среди и за по-консервативните професии. Ако сте на стаж в технологична компания, обикновено трябва да се носите спортно-елегантно. Ако сте на стаж в модна агенция или в медийна компания, може да се обличате по-артистично. Ако сте на стаж във финансова институция или в правна кантора, заложете на консервативното бизнес облекло. Старайте се винаги да сте безупречно спретнати.

3. Опитайте се винаги да бъдете онлайн

Старайте се да имате силно присъствие в социалните медии, но без да разкривате прекалено личния си живот. Ако сте под 21-годишна възраст, никога не публикувайте свои снимки от купони и запои или с алкохол в ръка. Избягвайте да изказвате агресивни или противоречиви мнения като цяло или към други лица в социалните мрежи. Всичко това би могло да увреди бъдещата ви професионална кариера.

4. Дръжте си телефона изключен

Най-добре си оставете телефона далеч от бюрото. Дръжте го в джоба си или в чантата си и не го пипайте, освен ако не сте в почивка. Вие сте на стаж, за да работите и да се учите, а не за да си пишете с приятелите си.

5. Задавайте въпроси

Стажът е време, в което човек може да пита всичко, което не му е ясно и това няма да изглежда зле в очите на другите. Ако се чувствате объркани, помолете вашите надзорници да ви обяснят всеки малък детайл от работата на компанията. Опитайте се да научите повече за тънкостите на професията. Бъдете особено любознателни, ако сте стажант по специалност, която бихте искали да работите в дългосрочен план.

6. Дръжте се максимално отговорно

Опитвайте се да приключвате с всичките си задачи в срок и никога не позволявайте на някого да ви хване, че работите върху нещо друго. Освен това е добре да показвате сериозна инициатива, ако има нещо, за което работодателите копнеят. Бъдете доброволец за всяка нова задача, без значение колко незначителна изглежда тя. Всяка извънредна работа ще ви донесе бонус точки. Дори след като стажът ви свърши, се опитайте да останете в контакт с връзките, които сте направили (с вашите колеги, началници и с другите стажанти). Никога не знаете кой може да бъде в състояние да ви помогне след време.

7. Водете си бележки

Вярно е, че живеем в технологично задвижван свят, в който ръкописните бележки изглеждат ретро, но повярвайте, това не е така. Подобен подход ще остави положително впечатление в останалите.

One Comment to “Как да впечатлим началниците си докато стажуваме”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *