Как да впечатлите вашия шеф-работохолик (без вие да се превърнете в работохолик)

Представете си следната гледка: вашия шеф се намира в офиса всяка сутрин, преди вас. И е все още там, когато си тръгвате. Към това присвиващо стомаха чувството се добавя и факта, че пощенската ви кутия в понеделник сутрин е пълна с и-мейли, които той / тя е изпратил на екипа през уикенда. Вместо да бъдете вдъхновени от цялостното присъствие на шефа си, вие започвате да се чудите дали той има личен живот. Вие завършвате всяка работа навреме. Залавяте се и с всички допълнителни проекти, но след като изминат осем или девет часа в офиса, се прибирате в къщи – за разлика от шефа ви. Смятате ли, че за да успеете, трябва да поддържате неговото / нейното маратонско темпо?
ЕSchreibtisch_fotolia77940401_Halfpoint.jpg.1720071кспертите казват, че това не е задължително. „Можете да впечатлите вашия шеф-работохолик като постигате точно толкова, колкото него, без работата ви да превзема личния ви живот“ – казва Кристин О‘Донован, инструктор по продуктивност от „Трениране на върхови резултати“ и автор на книгата – „Увеличете времето си за да увеличите вашите приходи“.
Следващите стъпки ще ви помогнат да докажете вашата стойност, без да се превърнете в работохолик.
Направете очевидно своето въздействие
Покажете на шефа си какви резултати сте постигнали като му изпращате резюме в края на деня или на седмицата. Когато изпращате тези доклади за напредък обаче, се фокусирайте върху това, което сте свършили и въздействието от вашата работата, а не върху времето, което ви е коствало това.
„Вашата отговорност се основава на това, да постигнете резултати и да ги направите видими за шефа ви“ – казва О‘Донован. От голямо значение е да споделяте с него целия напредък, който сте постигнали през работната седмица. „Ако не представяте работата си ясно, шефа ви може и да не види или разбере колко много сте направили. Уверете се, че той знае и разбира.
Стъпка нагоре във вашата продуктивност
След като сте изместили фокуса indexвърху това, колко много сте направили, а не колко много време отделяте за това, започнете да работите върху повишаване на вашата ефективност.
Стартирайте чрез идентифициране и елиминиране на „крадците на време“ и управление на потенциални разсейващи елементи като и-мейли или прекъсвания от бъбриви колеги. “Можете да извършите същото количество работа, колкото вашия шеф, ако се научите как да си освобождавате време всеки ден, чрез умения за управление на времето“ – казва О‘донован.
След това, преминете към планиране и приоритизиране на работното си натоварване. „Някои хора прекарват твърде много време в работа, понеже мислят, че всичко е спешно“ – казва Кати Секстън, специалист по производителността от „Експерти по продуктивността“ в Сейнт Луис. „Започнете деня с трите най-важни неща, които трябва да изпълните днес подредени въз основа на важността и крайните срокове. Когато се поиска от вас да направите нещо друго, имате възможност да го прецените по важност преди да го извършите.“
„Ако шефът ви има предложения, приемете и направете тях“ – казва Ейми Морин, автор на „13 неща, които ментално силните хора не правят.“ Бъдете също проактивни, за да покажете на вашия шеф, че сте отворени за нови решения. „Ако има някакви промени в политиката, софтуерни ъпдейти или организационни промени, които могат да повишат вашата продуктивност е добре да споделите това с шефа си.“index1
Упражнявайте своите граници
Важно е да създадете здравословни граници, които да ви позволят да постигнете професионалните си цели като в същото време не забравяте и другите си цели в живота. Когато сте помолени да работите извънредно за няколко дни подред или от вас се очаква да бъдете винаги на разположение, реагирайте на това. Необходимо е да рамкирате вашата нужда от почивка от гледна точка на дългосрочната полза за вашия работодател. „Обяснете, че ви е нужно свободно време за вас или за вашето семейство като съществена част от плана ви за продуктивност и това е решаващо за да ви помогне да избегнете преумора“ – казва Морин.
Понякога може и да е необходимо да останете до късно в офиса, затънали в специални проекти или необходимост от спазване на срокове в последния момент. Бъдете достатъчно гъвкави за да положите временно извънреден труд, особено, ако знаете, че правейки това, то ще ви постави в радара на шефа ви и ще ускори постигането на вашите цели в кариерата. Само не забравяйте да се върнете към нормалния си график, когато проектът приключи.
„Винаги трябва да имате ясна краткосрочна цел, когато оставате да работите извънредно“ – казва Морин. „Трябва да е ясно колко извънреден труд полагате и каква е вашата крайна цел.“