Как да започнем работа като детегледачка във Великобритания

Детегледачките работят в частни домове и се грижат за децата на своя работодател. Те са отговорни за всички аспекти по грижите за децата. Задълженията на детегледачката варират в зависимост от броя и възрастта на децата за които се грижи.

Ако имате желание да помагате в отглеждането на деца и смятате, че сте човек на който може да се има доверие, тази работа би могла да бъде идеална за вас.

Подходящия кандидат за тази работа трябва също да проявява търпение и разбиране към децата, а също да притежава и чувство за хумор.

Когато става въпрос за българки, които имат желание да работят като детегледачки в Англия, но не знаят добре езика, вариантите са да си намерят работа в български или руски семейства. В случай че знаят английски опциите са повече, като има начини за намиране на работа и директно от България, чрез агенции.

Може да имате възможност да започнете работа като бавачка без квалификация, макар че много работодатели и агенции за заетост предпочитат кандидатите да са преминали някакво обучение. Може да се наложи да получите одобрение от Disclosure and Barring Service.

Работни дейности

Както бавачка, вие често ще се грижите за бебета и много малки деца. Може да работите като maternity nanny, за да помагате на семейство в грижите за новородено бебе през първите няколко седмици от живота му. Алтернативно, може да работите и с по-големи деца или смесица от възрастови групи.

Вашите задължения могат да включват:

– хранене, къпане, обличане, смяна на пелени

– преподаване на основни социални умения и хигиена

– осигуряване на безопасна среда

– помощ в обучението на децата чрез игра

– разходки с децата

– водене на децата на детска градина или училище

– планиране на интересни неща за вършене

– водене на децата на медицински прегледи и други дейности

– организиране на игри

– приготвянето на здравословна храна и закуски

– почистване на използваните от децата помещения

– водене на записки за свършената работа 

Работно време и условия

Обикновено детегледачките работят в частни домове, до 12 часа на ден, пет или шест дни в седмицата. Освен това понякога от тях може да се очаква да осигурят детегледачески услуги, както и когато е необходимо. Детегледачката може да живее в дома на семейството или да живее другаде и да пътува всеки ден до работното си място.

Някои семейства споделят една и съща детегледачка, което означава, че тя ще полага грижи за деца от повече от едно семейство. В този случай детегледачката може да се грижи за всички деца по едно и също време, или да разпредели седмичната си работа между различни къщи.

Каквато и да е вашата роля в домакинството на дадено семейство, свидетелството за управление на автомобил може да се окаже доста полезно в тази работа.

Доход

Заплатите се различават в зависимост от това дали детегледачката живее в дома на семейството или не. Когато са в семейството получават по-ниско заплащане, защото се смята, че храната и стаята са включени в заплатата. Когато са външи, детегледачките обикновено получават повече пари. Освен това доходите зависят и от местоположението на дома, а също и от квалификацията на самата детегледачка и това дали е наета от семейството директно или чрез агенция.

Детегледачка на пълен работен ден, която живее в дома на семейството може да печели някъде между £13,000 и £20,000 годишно. Детегледачка на пълен работен ден, която не споделя един покрив със семейството може да печели между £26,000 и £29,000 годишно, като в Лондон детегледачките печелят значително повече.

Изисквания

Може да имате възможност да започнете работа като бавачка без квалификация, макар че ще е по-лесно да си намерите работа, ако сте учили специалност, свързана с отглеждане на деца. Някои примери са:

Level 1 Award in Introduction to Health, Social Care and Children’s and Young People’s Settings

Level 2 Certificate for the Children and Young People’s Workforce

Level 3 Diploma for the Children and Young People’s Workforce

Изискванията за преминаване на дадения курс могат да варират, така че ще трябва да се консултирате с отделните колежи и доставчици на обучение за подробности.

Много курсове включват и практическа част. Ако не, би било полезно за вас да придобиете известен опит, например като доброволец за работа с деца. Трябва да сте на възраст над 18 години. Имайте предвид и, че доброволческите организации могат да се обърнат към Disclosure and Barring Service за проверка.

Също така може да увеличите шансовете си за получаване на платена работа като бавачка, ако сте преминали курс по Педиатрична първа помощ (Paediatric First Aid).

Обучение и развитие

Детегледачките трябва да бъдат регистрирани или инспектирани от Ofsted, и Ofsted Childcare Register може да ви помогне да покажете на родителите, че се стремите към най-високите стандарти на грижа. Този регистър също така позволява на родителите да получат достъп до държавна подкрепа, за да си помогнат с разходите по грижите за децата.

The Pacey (Професионалната асоциация за грижи за децата и в ранна възраст) и уеб сайтове Офстед има

Повече подробности може да откриете в сайта на The PACEY (Professional Association for Childcare and Early Years), както и в сайта на Ofsted.

Ако все още не сте изучавали ‘Understand how to set up a home-based childcare service‘, като част от Level 3 Diploma for the Children and Young People’s Workforce, можете да го направите и сами. Тази част е позната и като CYPOP 5 и обхваща информация, която е полезна за детегледачки.

Освен това съществуват други курсове, които биха ви били от полза:

Информираност за закрила на детето – Child Protection Awareness

Основна хигиена на храните – Basic Food Hygiene

Въведение в защита на данните  – An Introduction to Data Protection.

Може да изучавате тези курсове чрез Pacey или в местния колеж или доставчик на обучение.

 

Умения, интереси и качества

За да бъдете бавачка трябва да имате:

– познания за физическото, интелектуално, емоционално и социално развитие на децата

– способност да се сближите и спечелите доверието на родителите и децата

– добронамерен и весел характер

– добро въображение, за да планирате дейности, които да са забавни и да помагат за развитието на децата

– търпение, разбиране и чувство за хумор

– отговорно отношение към работата

– способност да се справят с неочаквани ситуации

– отговорно отношение към здравето на децата и добра хигиена

– способност да запазвате спокойствие под натиск

– много енергия и издръжливост

За повече информация:

PACEY
Royal Court
81 Tweedy Road
Bromley
Kent
BR1 1TG
Tel: 0300 003 0005
www.pacey.org.uk

Възможности

Можете да откриете свободни работни места, които се рекламират чрез агенции, в националния и местния печат, и на уебсайтове като Universal Jobmatch.

Освен това бихте могли да потърсите работа и чрез нашите сайтове BGHelp.co.uk и Easteads.co.uk. За да разберете кои са някои от големите и популярни сайтове за работа във Великобритания и какво предлага всеки от тях, можете да разгледате категория Job Sites  на сайта Работа в UK на адрес www.rabotavuk.com. В социалната мрежа Facebook също ще откриете полезна информация. Бъдете обаче много внимателни! Напоследък в интернет , особено из Фейсбук активно циркулират реклами на фирми предлагащи работа на българки, като детегледачки във Великобритания. В този случай страницата Детегледачки в Англия би ви била полезна. Тя е създадена с цел за взаимопомощ на пострадали от подобен род обяви и така обявената работа.

Наемащите се по такива обяви следва да бъдат повече от бдителни относно коректността на фирмата, която изпраща детегледачките на Острова.

Типичен пример за подобна измама е обява за работа за детегледачки, която всъщност е хитро перефразирана студентска програма за подпомагане на учащи се. Става дума за образователна програма, която има за цел да подпомогне учащите се да си упражняват езика, да не заплащат наем, като живеят при семейството, чиито деца гледат и да работят по 25 часа седмично, за което получават джобни по 100 паунда седмично. Естествено реалните условия не отговарят нито на така заложените условия, нито на обещаните, а най-малко на квалификацията и изискванията на професионални педагози и възрастни, опитни, интелигентни дами с опит в отглеждането и възпитанието на деца.

Некоректни посреднически фирми представят образователна програма за AU PEAR, като реална работа, в действителност нашенките се оказват бели робини в черни, нигерийски семейства, където често биват държани дори под ключ.

Посредническите фирми, макар и да обявяват, че търсят детегледачки предпочитат да наемат по-необразовани жени, без език, за да възпрапятстват всякаква възможност пострадалите да се оплачат или на място да излязат от ситуацията с помощта на закона. Нигерийската фирма-майка, която разпределя нашенките се казва GEN122. Именно за нея работят всичките български фирми-посреднички, които наемат детегледачки за Англия.

Ето защо е от особено значение да бъдете много внимателни когато си търсите работа.

Още полезна информация, както и свободни работни места може да откриете на следните адреси:

  Nannyjob

  Nannytax

  Childcare.co.uk

  Children & Young People Now  –

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *