Как да избегнете назначаването на неквалифицирани служители

1За да имате успешен бизнес и фирмата ви да се развива постоянно, освен да се трудите усърдно, трябва да имате и квалифицирани служители. Приемете, че докато в началото почти всичко зависи само от вас, след това именно вашите служители са ключът към успеха. Точно затова е особено важно да сте наясно какви хора наемате.

Понякога желанието ви да дадете шанс на неквалифицирани лица може да ви изиграе много лоша шега и дори да съсипе бизнеса ви. Това е така, защото инвестицията ви в  обучението на неподходящи служители ще ви струва много пари, които вероятно все още нямате или поне не са ви излишни. И когато лицата, в които сте вложили парите си не оправдаят очакванията ви, се оказва, че сте хвърлили страшно много време, пари и усилия на вятъра.

За да си спестите главоболията и неприятните последствия от подобен сценарии е добре да се научите да отсейвате добрите кандидати. Като за начало това може да стане като следвате следните съвети:

Включете и други хора при взeмането на решения

Когато става въпрос за собствения ви бизнес е съвсем нормално да искате да подбирате служителите си сами. Но понякога само една гледна точка, в случая – вашата, може да ви изиграе лоша шега. Например може да не вземете под внимание нещо важно, което друг човек би забелязал. Затова когато дойде моментът за подбиране на персонал, потърсете мнението на поне още един човек, а защо не двама. Това могат да бъдат членове от екипа ви, близки приятели и др. доверени лица.

Винаги търсете препоръки от бивши работодатели

Задължително е да се свържете поне с един от бившите работодатели на всеки кандидат. За да получите максимално обективна оценка най-добре потърсете мнение поне от две места.

Проверете кандидатите в интернет

Блогове, социални мрежи, сайтове за работа – това са места, на които ще откриете много информация, която никога не бихте прочели в автобиографията на кандидат-служителите си. Повечето пъти в социалните мрежи хората показват по-голямата част от начина си на живот, така че вие ще бъдете по-наясно какви всъщност са хората, които искат да ги вземете на работа.

Провеждайте интервютата за работа на живо

Вече е особено модерно интервютата за работа да се провеждат по телефона или интернет, но това не е добър вариант.  Срещата лице в лице с някого ще ви даде по-ясна представа за човека. Ще видите неговите жестове и маниери, по които може да прецените нагласата му на работа, независимо от това какво говори. Дори да сте много заети със срещи, намерете време и място, за провеждане на интервютата на живо.

Задавайте трудни и нетипични въпроси

Не се притеснявайте да задавате въпроси на кандидатите. След получен отговор, отново задайте въпрос от типа на „Защо“ и „Какво ви накара да кажете/помислите това“. Тези въпроси ще провокират отговори, които не са репетирани предварително и така ще видите истинската същност на кандидатите. Колкото повече въпроси задавате, толкова по-добре за вас.

Ето и примери за въпроси, които е добре да задавате по време на интервю:

– Ако се свържа с настоящия или бившия ви работодател и колегите ви, какво биха ми казали те за вас?

– Кога вашата работа е била критикувана?

– Кажете ми какво сте направили досега и какво продължавате да правите, за да се образовате?

– Какви са целите ви?

– Какво научихте за себе си в последните години?

One Comment to “Как да избегнете назначаването на неквалифицирани служители”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *