Как да изберем подходящо облекло за бизнес среща

1Независимо дали работите от вкъщи или в офис, рано или късно ще ви се наложи да се явите на конференция, на обеди и вечери с клиенти и партньори и изобщо да се занимавате с всякакви подобни бизнес срещи. Разбира се, трябва да сте добре подготвени, а външният вид тук е от много голямо значение. Според това как изглеждате хората ще ви възприемат по един или друг начин и от това зависи дали ще имате успех на срещата или не.

Наистина, човек не може да се научи от един път как да се облича добре за бизнес-среща, но с времето ще усъвършенствате тоалета си, а съветите, които ще прочетете в тази статия ще ви помогнат да започнете от някъде.

Преди да изберете какво да си облечете за бизнес срещата, винаги си отговаряйте на следните пет въпроса:

1. Какво ще е мястото ви в йерархията на срещата?

2. Кои са другите участници в срещата?

3. Къде ще се провежда?

4. Какви са ангажиментите ви по време на срещата?

5. Какъв е сезонът?

След като си отговорите на тези въпроси, ще можете точно да прецените какви дрехи да си изберете.

 

Мястото ви в йерархията

Не е прието по-низшестоящите в йерархичното ниво служители да изпъкват с облеклото си пред по-висшестоящите. Спазвайте стриктно това правило. Ако не сте начело на преговарящата група, трябва да се съобразите с облеклото на висшестоящите представители, дори и да можете да си позволите по-скъпо облекло от тях.

Защо е толкова важно да се спазва това правило? Защото решенията по време на срещата трябва да бъдат взимани от ръководителят на групата, а той няма да има авторитет пред отсрещната страна, ако не изглежда като главното преговарящо лице. Подсъзнателно хората възприемат като водещ този от групата, който изпъква с облеклото и държанието си пред останалите. Ако решенията се вземат не от най-авторитетно изглеждащият член на групата, отсрещната страна подсъзнателно ще възприеме, че с тях преговаря не много отговорно лице или, че главният преговарящ се влияе от мнението на подчинените си.

Ако сте на по-главен пост, облеклото ви трябва леко да изпъква над това на другите членове на екипа ви. Разликата трябва да бъде забележима, но не и фрапираща. Дори да преговаряте по дънки, те трябва да бъдат скъпи и маркови. За да изпъкнете не ви трябва облекло в по-различен, по-крещящ цвят, а  просто да е по-скъпо и елегантно от това на останалите.

И запомнете, че когато се явявате на среща на четири очи, вашата роля винаги е главна.

 

Другите участници в срещата

Не съществува понятие като универсална бизнес среща. В зависимост от областта, в която работите, на вас ви се налага да се срещате с различни хора. Има разлика между бизнес среща с банкери или с представителите на синдикат.

С облеклото си вие подчертавате своята принадлежност към определен социален и професионален кръг, но в същото време не бива да потискате отсрещната страна. Изберете си такива дрехи, които бихте сложили за среща с най-голямото си ръководство. Дали това ще бъде костюм или дънки, зависи от сферата, в която работите.

Преди да облечете избраните от вас дрехи, направете корекция в зависимост от социалното и професионалното ниво на отсрещната страна. Проявете уважение към човека или хората, с които ще се срещнете, но без да губите индивидуалността си. Трябва да сте наясно с обичайното облекло отсрещната страна, за да не изпаднете в положение, в което вие сте по дънки, а отсреща ви стои лице или група хора в скъпи костюми (или обратното).

Имайте предвид, че костюмът винаги остава  универсално бизнес облекло, както за мъжете, така и за жените.

За жените е препоръчително да обличат костюми с пола, а не панталон. Психологически мъжете по-добре възприемат жена, облечена с пола, дори и да твърдят обратното.

 

Къде ще се състои срещата

Когато срещата се провежда на ваша територия,  вие имате психологическо предимство пред другата страна. Освен това, най-вероятно знаете къде точно ще седнете или ще застанете. Срещите извън офиса, който познавате, могат да ви изненадат, затова бъдете безупречни. Например, сложили сте стари обувки, а срещата се провежда в заведение със стъклени маси. Бъдете сигурни, че през цялото време присъстващите ще обръщат повече внимание на вашите обувки, отколкото на това, което казвате. Късите поли при жените са друг потенциален проблем.

Помислете предварително къде ще бъде срещата и ако не е на познато място, трябва да се подготвите много добре.

 

Ангажиментите ви по време на срещата

Когато по време на бизнес среща ви се налага да ставате, например за да презентирате нещо, обърнете внимание дали можете да го направите без да разваляте цялата визия на облеклото си. Няма нищо по-неприятно от това, да си сложите нови тесни обувки и да ви се налага през цялата среща да стоите прав.

 

Какъв е сезонът

Облеклото ви трябва изцяло да отговаря на сезона. Не е допустимо през зимата да се явите облечени в костюм от пясъчна коприна, дори това да ви е единственият официален костюм. Погрижете се навреме да имате бизнес облекло за всичките сезони. През лятото това могат да бъдат по-леки костюми от коприна или смесени тъкани. Не се препоръчват чисто ленени или чисто памучни облекла, защото те много се мачкат. Дрехите, дори и в най-голямата жега, трябва да бъдат с дълъг ръкав.

В най-топлото време за жените е позволен ръкав, не по-къс от три-четвърти и в никакъв случай къс или без ръкав. Мъжете трябва да са с костюм, като единственото, което могат да си позволят, е риза с къс ръкав под сакото.

През останалите сезони е добре костюмът да бъде от тънка вълна. Избягвайте плетените дрехи. Не си слагайте ботуши. Дори и в най-големия студ трябва да носите официални обувки. Обувките са универсален начин да имате завършен тоалет, но ако със сигурност знаете, че срещата ще се провежда на много студено място, не се шегувайте със здравето си и си обуйте плътни и подплатени обувки.

Що се отнася до конкретните модели и кройки на облеклото, изберете си кройка, която със сигурност отива на вашата фигура. Универсалните цветове са оттенъците на сиво, бордо и бежово за жените. Не е прието да се носят шарени дрехи, както и тези, излизащи извън традиционния бизнес стил.

Препоръчваме ви да избягвате чисто черен цвят на костюма, освен ако не сте погребален агент или сервитьор. По-добре е да си изберете костюм в тъмно-сив, тъмно-лилав или много тъмно-син цвят. Останалото зависи от вкуса ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *