Как да си намерите работа, която е подходяща за вас

Попълването на документи за работа може да е дълъг и скучен процес, особено ако кандидатствате едновременно на няколко места. Но независимо от всичко, вие трябва да подготвите документите си така, че те да покажат на вашия бъдещ работодател, че сте идеалния кандидат за свободната позиция. Един от начините да покажете това, е да покажете, че качествата, които притежавате съвпадат с качествата на идеалния кандидат за дадената работа.

Персонална спецификация

Това е трудовата характеристика, която съпътства обявата за работа. Тя е изработена от хората, които работят в отдел „човешки ресурси“ за дадения отдел.

1Тази трудова характеристика определя какви знания и умения трябва да има кандидата, който е най-подходящ за заемането на свободната позиция. Тези критерии са разделени в две основни категории: „есенциални“ и „желателни“ кандидати. В някои случаи критерият, по който се определя дали даден кандидат е подходящ, е базиран на личните качества на кандидата, в други, предпочитаният кандидат е този с практически умения.

Ако не покривам критериите?

В случай, че не покривате критериите, трябва да покажете опит във всеки един аспект от списъка с есенциални умения или в противен случай просто не кандидатствайте за работата. Някои обяви за работа предоставят лице за контакт и в случай, че мислите, че сте перфектния кандидат и ви липсва само едно качество, можете да се обадите и да попитате дали и кога може да бъдат разгледани вашите документи.

Докажете, че го можете

Не можете просто да твърдите, че покривате критериите. Трябва да дадете примери и да покажете, че можете да се справите. Разберете какви са есенциалните критерии, и обяснете в какво се е изразявала работата ви, в която сте ги използвали. Например, не можете да кажете просто: „Аз продавах недвижими имоти“, трябва да кажете: „Докато работех в агенцията за недвижими имоти, провеждах огледите, оформях договори за наем, както и предварителните договори за покупко-продажба на имот“.

В много случаи е добре да покажете постигнатите от вас резултати. Можете да вмъкнете, че с вашите презентационни умения, фирмата за недвижими имоти е направила повече сделки и клиентите са се увеличили. Не забравяйте, че някои видове умения можете да покажете и докато сте работили като доброволец.

Как да представите цялата тази информация

Все повече работни места са представени на базата на система от кутийките „чек-бокс“, където с едно тикче да изберете какви са уменията ви. Това се налага, тъй като в някои случаи екипа за набиране на персонал няма достатъчно време да чете всяка една молба поотделно. Колкото повече попълнени кутийки имате, толкова повече се увеличава шанса ви молбата ви да бъде разгледана.

imagesСлед първото отделяне на молбите, които ще бъдат четени, служителите на отдел „човешки ресурси“ имат още много работа. Често молбите са стотици, а свободната позиция е само една. Имайки предвид това, вие трябва да представите уменията си възможно най-кратко, описателно и ясно.

За да привлечете погледа на четящия, можете да използвате различни похвати – в текста подчертайте или удебелете някои думи, но не прекалявайте. Използването на прекалено много и различно изписани думи разсейва читателя, а когато става въпрос за документи за кандидатстване за работа, това може да се приеме дори като неуважително отношение към четящия.

19 Comments to “Как да си намерите работа, която е подходяща за вас”

 1. Mobile phone remote monitoring software can obtain real – Time data of the target mobile phone without being discovered, and it can help monitor the content of the conversation.

 2. PBN sites
  We will build a network of PBN sites!

  Pros of our private blog network:

  WE DO everything SO THAT Google doesn’t realize that this A self-owned blog network!!!

  1- We obtain domains from distinct registrars

  2- The main site is hosted on a virtual private server (Virtual Private Server is high-speed hosting)

  3- The rest of the sites are on different hostings

  4- We attribute a individual Google ID to each site with confirmation in Google Search Console.

  5- We create websites on WordPress, we don’t employ plugins with the help of which malware penetrate and through which pages on your websites are generated.

  6- We don’t reproduce templates and employ only individual text and pictures

  We do not work with website design; the client, if desired, can then edit the websites to suit his wishes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *