Как да подадем документи за държавна пенсия

Ако имате право на държавна пенсия във Великобритания, тя не ви се дава автоматично – трябва да попълните нужните документи, за да я изискате. Обикновено, преди да навършите пенсионна възраст, от Pension Service ще се свържат с вас и ще ви обяснят как трябва да попълните документите си.

В случай, че никой не се свърже с вас, можете да се обадите на 0800 731 7898 или да проверите в www.gov.uk, за да видите кои са детайлите за контакт за вашият район. Можете да изискате вашата пенсия и онлайн.

За Северна Ирландия телефона е on 0808 100 2658, а за Уелс – 0800 731 7936.

Формуляра, който трябва да попълните, за да изискате плащане на вашата държавна пенсия е BR1. В него се попълва и вашият осигурителен номер. Ако се обадите по телефона, служителят, с който ще се свържете, ще ви помогне в попълването на формуляра директно по телефона и в такъв случай не е нужно да попълвате формуляр. В края на телефонния разговор, ще ви бъде съобщено колко ще бъде размера на вашата пенсия.

За да удостоверите, че това в действителност сте вие и осигурителният номер принадлежи на вас, вие трябва да покажете личен документ, който удостоверява това. Документът може да е паспорт или акт за раждане.

В случай, че мислите, че имате национален осигурителен номер, но не го знаете, трябва да включите информация, която да помогне на служителите да го намерят. Ако нямате национален осигурителен номер, трябва да подадете документи за издаването на такъв преди да изискате държавна пенсия. Трябва да докажете, че сте достигнали възрастта за получаване на държавна пенсия, като покажете документ за самоличност.

Ако имате проблеми с доказването на това, че имате национален осигурителен номер или с доказването на вашата самоличност, трябва да се консултирате със служител от Citizens Advice Bureau. Намерете най-близкия клон тук.

5 Comments to “Как да подадем документи за държавна пенсия”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *