Как да разберем дали имаме добра бизнес идея

1Ако сте решили да ставате предприемачи и имате няколко бизнес идеи, но не знаете коя от тях е най-добра, може би ще ви трябват няколко насоки. Истината е, че в световен мащаб само малка част от стартиращите фирми през последните две години, реално са били успешни.

Това съвсем не означава, че трябва да се отказвате и да не рискувате. Ако имате някаква концепция, която считате за уникална, трябва да се опитате да изиграете картите си.

Все пак, преди да се гмурнете с главата надолу, обърнете внимание на тези няколко неща:

 • Склонни ли са останалите да плащат за идеята ви?

Ако имате шанс да спечелите платежоспособни лица със своята бизнес идея, то значи имате шанс да я утвърдите. Всеки може да дискредитира една проста идея, но ако тя спечели доверието на богатите хора, то успеха ви е в кърпа вързан.

 • Бизнес идеята ви решава ли някакъв проблем?

Според бизнес експертите най-добрите идеи за стартиращ бизнес са тези, които решават някакъв проблем, или запълват някаква ниша. Ако има проблем, който ви засяга лично или засяга вашите приятели, роднини, колеги и т.н., то помислете как да го решите и да изкарвате пари от това.

 • Каква ще е цената на продукта/услугата ви?

Има много чудесни бизнес идеи, но все пак те трябва да са адекватни на пазарната икономика. Когато идеята ви хрумне, трябва да определите не само нейната стойност, но и дали хората биха платили за тази стойност.

 • Ще имате ли шанс за развитие?

Добрите бизнес идеи са тези, които могат да се разрастват. Има много велики идеи, които се провалят, защото предприемачите, които стоят зад тях, не се опитват да разширят мащабите на бизнеса си.

 • Уникална ли е идеята ви?

Твърде много предприемачи смятат, че им е хрумнала страхотна и уникална бизнес идея, а се оказва, че някой вече ги е изпреварил. Ако обаче сте сигурни, че сте измислили нещо гениално – то след като спрете да се потите от вълнение, се върнете към реалността и се съсредоточете върху измислянето на концепцията за лансирането на въпросната идея.

 • Дали потребителите в интернет ще харесат идеята ви?

Един от начините да разберете дали вашата идея ще има потенциален успех, е да създадете прост уеб сайт на бъдещия ви бизнес, за да видите дали някой ще се заинтересува от него. Ако получите няколко десетки запитванията в рамките на няколко дни, вероятно вече сте спечелили своите първи клиенти.

 • Ще заинтригувате ли търговците?

Най-добрият показател за потенциален бизнес успех е, ако заинтригувате с идеята си търговците. Ако станете известни сред бизнес средите, с евтина продукция или с нещо друго, то ще спечелите и крайния потребител.

 • Трудно ли ще е да ви дублират?

Логично е, че най-добрите бизнес идеи са тези, които не могат лесно да бъдат дублирани или имитирани. Ако вашата идея е добра и лесно навлиза на пазара, то можете да бъдете сигурни, че ще се появят ваши имитатори. Трябва да измислите предварително как ще се предпазите от подобна конкуренция.

 • Има ли шанс идеята ви да спечели признание?

Ако идеята ви е добра, тя ще спечели признанието най-вече на крайните потребители и на медиите. Те трябва да са вашият колектив. Много е вероятно хората от бизнес средите първоначално да са предубедени, скептични и трудно да признаят факта, че ви е хрумнало нещо изключително.

 • Ще устоите ли на времето?

Добрите бизнес начинания не са краткотрайни, а точно обратното. Кандидат предприемачите трябва да мислят за своя бизнес две, три и дори 10 години, напред. Само тогава, ще могат да си отговорят на въпроса дали продукта или услугата им е от значение за хората. Точно затова избягвайте да се увличате от модата и тенденциите по отношение на бизнеса. Стартирайте само, ако сте уверени, че вашата идея има бъдеще още много години.

22 Comments to “Как да разберем дали имаме добра бизнес идея”

 1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]как скликивать рекламу конкурентов в яндекс[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]скликивание рекламы директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]защита от скликивания в яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]директ скликивание[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]как определить скликивание в яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликивание рекламы яндекс[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]яндекс директ скликивание[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]скликивание в яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]директ скликивание[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]защита от скликивания яндекс директ[/url].

 2. [url=https://fabrika-teplic.ru]Теплицы прямостенные от производителя[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/]Теплицы из поликарбоната по низким ценам[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#1]Теплица из поликарбоната ширина 2[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#2]Теплицы из поликарбоната ширина 2 метра[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#3]Уральские теплицы[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#4]Купить теплицу 2 4 недорого[/url].

 3. «Vita sene libertate nihil» — «Жизнь без свободы — ничто».

 4. Aut non tentaris, aut perfice — Или не берись, или доводи до конца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *