Как да развиете кариерата си, когато нямате опция за повишение в службата

1Повечето служители в по-големи компании знаят, че ако се справят добре с работата си, рано или късно ще получат повишение. Но при хората, които работят в малки фирми, нещата стоят по друг начин, защото там я няма корпоративната стълбица и реално един служител няма никакви възможности за развитие и изграждане на кариера.

За амбициозните служители, които винаги търсят възможности за кариерно развитие, това е доста демотивиращо. Но пък от друга страна всеки по-старателен служител може да натрупа полезен опит дори и в малка фирма. Тези придобити умения могат  да се окажат доста ценни след време и да отворят нови възможности за работа в по-големи компании, на по-високи постове и дори за започване на собствен бизнес.

Ако смятате, че и вие сте на работа, на която нямате възможност за развитие и изграждане на кариера, последвайте нашите съвети:

Създавайте полезни контакти

За всеки по-амбициозен служител е от огромна важност да си създава мрежа от контакти в сектора, в който се развива, а също така – да си намери ментор, който да му помага и наставлява.

Ако виждате, че в сегашната ви работа няма да имате възможност за развитие, то поне се постарайте да изградите разнообразие от връзки с физически и юридически лица, които могат да ви бъдат полезни един ден.

Искайте обратна връзка, съвети и информация от хората, с които работите. Някой ден същите тези хора могат да ви бъдат много полезни – те могат да подкрепят ваша бизнес инициатива, могат да ви дадат безплатни консултации, да ви помогнат с някакъв важен ресурс и всичко това да доведе до вашето професионално развитие.

Не спирайте да се учите

Освен създаването на контакти, вие трябва да се стремите да трупате знания, поне докато не се превърнете в експерт в областта, в която работите.

Работете усилено дори в службата, в която виждате, че няма накъде да израснете. Дори пет-шест години да тъпчете на едно място като позиция, ако имате желание да се учите, накрая ще сте напреднали много. Постарайте се за периода, в който работите в малка фирма, да научите всичко за работата, с която се занимавате и да се превърнете в истински професионалист.

С времето ще разберете кои са по-слабите ви страни в професията – развийте ги докато имате време за това. Не се знае, някой ден тези умения могат да се окажат ключови, за да преминете към следващото ниво в кариерата си.

Не падайте духом

Ако наистина се чувствате в застой в службата, не си позволявайте да се отчайвате. Може би пък това е периодът, в който трябва да трупате опит или пък да инвестирате повече време и усилия в личния си живот. Просто не губете своя ентусиазъм и своите мечти за кариера. Един ден ще дойде подходящото време и за тяхната реализация.

One Comment to “Как да развиете кариерата си, когато нямате опция за повишение в службата”

  1. [url=https://tepliciveka.ru]Теплицы прямостенные из поликарбоната купить.[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *