Как да се откажем от работа, която току-що сме започнали

1Какво ще направите, ако започнете работа и веднага разберете, че тя не е за вас? Можете ли да се откажете? Какво ще кажете на следващия си потенциален работодател за това, че сте се отказали от предишната си работа веднага след като сте я започнали?

Ситуацията, при която ви се иска веднага да откажете работата, която току-що сте приели, най-често възниква, когато сте избързали да приемете дадена работа преди да сте видели реалното си работно място, без да знаете какви ще са задълженията ви и дори без да сте се запознали с бъдещите си ръководители и колеги. Затова винаги е много важно още на интервюто за работа да уточните колкото можете повече подробности за конкретното работно място. Ако информацията, която ви се дава от лицето от среща според вас е оскъдна и недостатъчна, не бързайте да приемате работата, преди да научите всичко, което ви интересува.

Понякога пък може да се случи така, че да има някакви временни проблеми с вашата работа или работното ви място. Трябва да обсъдите проблема със своя ръководител. Ако нещата наистина са случайни или просто има някакво объркване, всичко ще бъде оправено и няма да ви се налага да напускате.

Но има и случаи, в които кандидатите за работа са преднамерено измамени за естеството на работата, заплащането или работните задължения. Не можете да очаквате добра перспектива от работодател, който ви лъже още преди да сте започнали работа при него, затова най-добре напуснете бързо.

Колкото и да е неприятно, може да се окаже, че започвате работа в някой самотен кабинет със стари мебели, когато на вас ви е обещано да работите с колеги в съвременен офис и приятна работна среда. Или след като вече сте служител на фирмата да разберете, че нямате перспектива за развитие.

Във всеки конкретен случай трябва сами да прецените дали да напуснете веднага или искате все пак да дадете шанс на работата. Може би вашето време е по-ценно за вас и за вашата кариера, отколкото страха да ви сметнат за човек, който не може да се задържи на едно място.

Ако се притеснявате от подобна ситуация, на следващото интервю за работа просто обяснете какво се е случило с предишния работодател и се опитайте да обърнете случката в положителна посока. Например:

Аз бях нает като ръководител на отдел, но когато започнах работа се оказа, че този отдел го смятат за излишен и ще го обединят с друг отдел. На мен ми казаха, че ще бъда назначен като главен помощник на ръководителя на другия отдел. Аз, разбира се, напуснах, тъй като моята квалификация е доста над това ниво. Но за тези две седмици, през които съм работил като помощник-ръководител, съм придобил допълнителни знания, които смятам, че ще бъдат от полза точно за работното място, за което кандидатствам при вас”.

Опитайте се да не бъдете прекалено емоционални, разказвайки за предишния работодател и не го обвинявайте. Все пак всяко зло – за добро. Може би в бъдеще този негативен опит ще бъде полезен с нещо за успешната ви кариера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *