Как да се подготвим за пенсиониране

Струва си да се подготвим за пенсия, тъй като неизменно някой ден ще трябва да се пенсионираме. Около 2 години преди да се пенсионираме е добро време да помислим за опциите, които имаме и изборите, които трябва да направим. Добре е да получим и добър финансов съвет, който ще ни помогне да придадем форма на нашите доходи до края на живота ни.

Тук ви предлагаме няколко неща, които ще ви помогнат за всичко това.

penПомислете какъв доход бихте искали да имате, когато се пенсионирате. Това трябва да направите около 2 години преди да се пенсионирате. Има няколко неща, които оформят доходите ви.

  1. Държавна пенсия – ако до сега не сте получавали извлечение, време е да си поискате. Това ще ви даде приблизителна представа какъв ще е размера на държавната ви пенсия, базирана на вноските за вашия национално-осигурителен номер до сега.
  2. Разберете колко ще вземате от дефинирана помощна пенсия (тя е базирана на това колко години сте работили за вашият работодател и каква е била вашата заплата). Всяка година вие получавате извлечение за това, каква сума се е натрупала в пенсионния ви фонд.
  3. Добавяне на спестявания и инвестиции, които можете да използвате за увеличаване размера на пенсията ви.
  4. Проверете дали нямате някъде загубени години, които също допринасят за размера на пенсията ви.

Можете да използвате пенсионния калкулатор, за да разберете колко ще бъде размера на вашата пенсия. За всеки случай, можете да потърсите безплатен професионален съвет.

Увеличете пенсията си. Ако възрастта ви е близка до възрастта за пенсиониране, а сумата, с която се очаква да се пенсионирате е по-малко от колкото сте очаквали, има начини да я увеличите, макар и те да са ограничени.

Можете да направите това по един от двата ключови начина: да плащате по-големи вноски или да започнете да получавате пенсия по-късно.

Когато се пенсионирате, вие ще имате различен начин на живот – съответно и сумата, която ще ви е нужна, за да живеете, ще е различна. Най-вероятно ще са ви нужни по-малко пари. Разходите, свързани с работата ви – пътуване, обяд, кафе – вече няма да ги има. Но в някои отношения разходите ви може да се покачат – например за здравеопазване, за пътувания за развлечение или разходи за отопление.

pension_wise_strap_hmg_rgbИзчислете приблизително разходите, които мислите, че бихте имали, за да може да оформите правилно размера на вашата пенсия.

Решете кога искате да се пенсионирате. Трябва да установите дата, на която да започнете да теглите суми от пенсионната си сума. Не е нужно да спирате да работите, за да започнете да получавате пенсията си, но трябва да имате навършени 55 години. Ако здравето ви е много крехко, може да имате право да се пенсионирате и по-рано. Можете да получите професионален съвет чрез инициативата на правителството Pension Wise.

Ако вашата пенсия е базирана на заплата в публичния сектор, най-вероятно няма да можете да теглите от там пари директно. Ако работите в частния сектор, може и да имате право да я теглите директно, но все пак ще трябва да получите професионален съвет. Можете да използвате линка, за да получите такъв лично или по телефона / онлайн.

7 Comments to “Как да се подготвим за пенсиониране”

  1. Быстровозводимые здания – это современные конструкции, которые отличаются большой быстротой установки и гибкостью. Они представляют собой строения, заключающиеся из эскизно сделанных деталей или узлов, которые имеют возможность быть скоро смонтированы в районе стройки.
    [url=https://bystrovozvodimye-zdanija.ru/]Быстровозводимые здания из сэндвич панелей проекты стоимость[/url] располагают податливостью а также адаптируемостью, что разрешает просто преобразовывать а также трансформировать их в соответствии с пожеланиями покупателя. Это экономически эффективное и экологически стабильное решение, которое в крайние годы приняло маштабное распространение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *