Как да се превърнете в любимец на колегите

1Няма човек, който да е приятел с всичките си колеги на работното място. Причините за това може да са в него или в другите, но това е факт. Напълно възможно е обаче да се развият положителни работни отношения с всеки един колега, което ще ви превърне в любимеца на колегите.

Да си любимец на работното място не е лошо нещо. В крайна сметка всеки човек мечтае да работи в позитивна среда. Среда, в която хората са взаимно свързани и в която всички се чувстват мотивирани да работят усилено.

Преди обаче да решите, че подобна картина е напълно невъзможна, опитайте следните няколко съвета. Те ще ви помогнат да се харесате повече на колегите си, а защо не и да станете техния любимец.

Бъдете учтиви

Ако се отнасяте с пренебрежение към колегите си и дори не ги удостоявате с усмивка, как очаквате те да се държат добре с вас и да ви харесват? Независимо, че с колегите ви имате различни виждания по някои въпроси, това не ви пречи да работите добре заедно. Приемете хората такива, каквито са и проявете своята доброта. Вашето човечно поведение ще ви се отплати в момент, в който имате най-голяма нужда от него.

Бъдете отзивчиви

Повечето хора възприемат себе си като единични играчи на работното място. Те се грижат само за своите собствени задачи, ограничават разговорите с колегите си и след работа се прибират направо вкъщи. Мотивацията на тези хора най-често се върти само около парите. Те правят това, което се изисква от тях и никога повече.

Ако някой ваш колега има нужда от съвет или помощ за служебна задача, не се колебайте, а му помогнете. Не мислете за себе си като за единичен играч, а като такъв, който е част от отбор и трябва да подкрепя своите съотборници, за да вземат победата заедно.

Уважавайте началниците си

Понякога началниците могат да бъдат ужасни, друг път да се държат така, сякаш са част от екипа. Въпреки това запомнете, че началниците не са равни с подчинените си. Независимо от това какви подходи използват те, не пренебрегвайте факта, че стоят по-отгоре в кариерната стълба.

Дори понякога да не сте доволни от действията на вашите лидери, не си позволявайте да говорите зад гърба им и да ги обсъждате с останалите си колеги. Ако има нещо, което искате да кажете, кажете го директно на тях. По този начин ще създадете добро впечатление не само у колегите си, но и в самите началници.

Не забравяйте, че имате конкуренция

В крайна сметка, колкото и да харесвате колегите си, не забравяйте, че те са ваши конкуренти или поне тези, с които имате еднакви или сходни позиции. Въпреки този факт обаче вие не бива да играете по нечестен начин и да се опитвате да изпъкнете пред тях на всяка цена.

Играйте по правилата и не злепоставяйте вашите колеги. Дори някой да е сгрешил нещо, оставете началникът ви да разбере сам, няма нужда вие да му го казвате.

Дори да играете честно, останалите може и да не го правят, затова не се оставяйте на колегите ви да ви водят за носа и да ви използват. Намерете баланса между това да бъдете добри, честни и справедливи и ще видите колко бързо ще ви харесат околните.

One Comment to “Как да се превърнете в любимец на колегите”

  1. [url=https://tepliciveka.ru]Купить теплицу от производителя.[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *